Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2023.

Састанак министра одбране са амбасадорком Румуније



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се са амбасадорком Румуније у Београду Силвијом Давидоју.

Министар одбране истакао је задовољство због континуитета добрих односа две земље. Током разговора, министар Вучевић,  нагласио је да Србија изузетно цени то што је Румунија, и поред огромних притисака, задржала конзистентан став о поштовању територијаног интегритета наше земље. Он је захвалио руководству Румуније на снажној подршци Србији у достизању пуноправног чланства у ЕУ.

Министар Вучевић истакао је да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Владе Републике Србије и нагласио да се са Румунијом остварује веома садржајна сарадња кроз регионалне форуме и иницијативе, нарочито у оквиру Процеса сарадње министара одбране у Југоисточној Европи (SEDM).

У наставку разговора, министар одбране нагласио је да је усаглашен и потписан План билатералне војне сарадње са Румунијом за 2023. годину, што ће додатно допринети даљем јачању сарадње на поменутом пољу.

Амбасадорка Давидоју упутила је честитке министру Вучевићу поводом постављења на дужност министра одбране и нагласила да Румунија преузима председавање у оквиру Процеса сарадње министара одбране у Југоисточној Европи (SEDM), од августа 2023. године, као и да очекује подршку наше земље, кроз активно учешће у реализацији важних пројеката.

Она је истакла да румунска страна учествује у операцијама KFOR и ALTHEA чиме наставља да пружа подршку и видљив допринос у региону.

Амбасадорка Румуније је изразила очекивање да ће се сарадња у области одбране додатно унапредити у наредном периоду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.01.2023
mp4 (49,6 MB)
Састанак