Министарство одбране Републике Србије
 
16.01.2023.

Председник Вучић присуствовао реферисању о анализи способности Војске Србије за 2022. годину



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2022. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

Реферисању су присуствовали председник Народне скупштине Владимир Орлић, председница Владе Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, заменик председника скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић, као и најодговорније старешине Министарства одбране и Војске Србије.

После анализе, председник Вучић рекао је да је данас установљено много тога доброг што је урађено, као и да су сагледани и сви недостаци, а разговарано је и о додатном опремању наоружањем и војном опремом.

- Мораћемо више да се усредсредимо и определимо за добијање нових средстава из Одбрамбене индустрије Србије. Као што смо испоручивали ПАСАРС-е, Лазаре, Милоше, Гвоздике, “мале Милоше”, беспосадне платформе, тако ћемо и на беспилотне летелице и дронове у наредном периоду, пре свега домаће производње, да се усредсредимо и много тога да уложимо у даљи раст животног стандарда припадника Војске - рекао је председник Србије.

Према његовим речима, негативан утицај и даље има број људи који напушта војску, иако је у последње две године, први пут после много деценија, број примљених већи.

- Нисмо задовољни и зато смо ишли с повећањем примања од 25 одсто. На Дан државности 15. фебруара издаћу наредбу, као врховни командант, а затим ће начелник Генералштаба Војске Србије расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице где ћемо ићи до 5.000 људи. Биће пријем, биће додатно снажење и јачање наших истакнутих специјалних јединица као ниво један – 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и јединице „Кобре“, затим ниво два - у оквиру батаљона Копнене војске и извиђачких јединица и ниво три - у бригадама, у оквиру чета извиђачких јединица. Дакле, имаћемо Н1, Н2 и Н3 у оквиру тих 5.000 људи где ће основна плата бити више од 200.000 динара, што значи да са свим дежурствима, прековременим радом и свим осталим, плата ће ићи и до 320.000 динара. Желимо да и тим огромним платама подстакнемо младе да се пријаве за специјалне јединице Војске Србије - нагласио је председник Вучић.

Председник Србије истакао је да је на данашњој анализи разговарано и о негативном утицају рата у Украјини на нас.

- И због тога што не можемо да увозимо наоружање и војну опрему онако како смо планирали и како смо платили и због тога што не можемо да увозимо резервне делове, зато морамо што брже да се оријентишемо на сопствене снаге. Радимо даље, погледали смо безбедносно окружење, видели где су све безбедносни ризици, сагледали снагу свих других, своју снагу упоредили и то ћемо наставити да радимо - закључио је председник Вучић.

Министар Вучевић је, након реферисања истакао је да је Министарство одбране задовољно пре свега поступањем и начином организације, способностима, али и са моралног и патриотског аспекта, припадницима Војске Србије у кризним моментима у вези са  безбедносном ситуацијом у покрајини Косово и Метохија.

-  И као држава Србија и као грађани ове државе заиста исказујемо захвалност свим припадницима Војске Србије и Министарства унутрашњих послова који су били ангажовани и који су били спремни да изврше сваки задатак са циљем очувања суверенитета и независности наше државе и заштите свих наших грађана - рекао је министар Вучевић.

У оквиру годишње анализе, којом је руководио генерал Мојсиловић, сагледани су и оцењени стање и способности Војске Србије у претходној години, борбене могућности јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Територијалних снага, као и стање безбедности у земљи и окружењу од утицаја на оперативне способности Војске Србије.

Закључено је да је у 2022. години настављено јачање Војске Србије у складу са смерницама врховног команданта за изградњу оперативних и функционалних способности за период од 2019. до 2023. године, да је Војска Србије реализовала све постављене задатке и у пракси показала да су војници и старешине високо мотивисани, оспособљени и спремни да заштите државу и грађане.

На реферисању су исказане потребе и предложене мере за даље унапређење способности Војске Србије како би она остала фактор стабилности, мира и одвраћања од оружаног угрожавања споља.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.01.2023
mp4 (112,73 MB)
Реферисање
16.01.2023
mp4 (267,16 MB)
Обраћање председника Вучића
16.01.2023
mp4 (77,62 MB)
Обраћање министра Вучевића