Министарство одбране Републике Србије
 
08.01.2023.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић на обележавању Дана Републике Српске



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су вечерас у Бања Луци свечаној академији поводом обележавања 31. годишњице постојања Републике Српске.

Поред председника Републике Српске Милорада Додика и српске чланице и председавајуће Председништва Босне и Херцеговине Жељке Цвијановић, свечаности су присуствовали председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, чланови влада и парламената Србије и Српске, представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске Православне Цркве и бројне званице.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић у свом обраћању пренео је честитке и поздраве председника Републике Србије Александра Вучића и рекао је да данас заједнички обележавамо годишњицу једног од најважнијих дана у историји српског народа. Он је нагласио да је стварање Републике Српске био начин да Срби себи нађу уточиште и изграде бедем од страдања и од уништења.

Председник Додик подсетио је на 9. јануар 1992. године када је на Палама донета тада тешка и неизвесна одлука о формирању Републике Српске. Он је истакао да су Срби тада желели политичку аутономију и да су имали жељу да сачувају мир. Додик је поручио да је једини начин опстанка Срба на овим просторима да своје исходиште траже у својој историји и  да чувају сећање на страдања.

Уметнички део свечане академије обухватио је мултимедијалну ретроспективу историје Срба на просторима Републике Српске и Србије и њихове борбе за слободу и опстанак на овим просторима.

После свечане академије министар Вучевић и генерал Мојсиловић су са члановима делегације Министарства одбране и Војске Србије присуствовали свечаном пријему који је поводом Дана Републике Српске приредио председник Милорад Додик.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.01.2023
mp4 (104,45 MB)
Свечана академија