Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2022.

Редовна летачка обука на хеликоптерима Х-145МНа војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ и у ширем рејону Ниша у току је редовна обука припадника 98. ваздухопловне бригаде за извршавање летачких задатака на хеликоптерима Х-145М.

Обука се реализује с циљем одржавања и подизања нивоа оспособљености за извршавање наменских задатака, како у повољним тако и у сложеним метеoролошким условима, дању и ноћу, а пролазе је пилоти 119. мешовите хеликоптерске ескадриле. 

У складу са програмом обучавања, пилоти у овом периоду увежбавају технике и процедуре приликом ванаеродромског слетања и полетања на необезбеђеном терену, летења у ниским зонама, као и извиђања и претраге терена у условима смањене видљивости, удара ветра и кише, који отежавају извршавање задатака.

У обуку је активно укључен и технички састав ескадриле, чији су стручност и професионализам кључни за исправност ваздухоплова и њихову доступност за летење. 

Реализацијом обуке у хеликоптерским ескадрилама Војске Србије, која се изводи по циклусима током целе године, обезбеђује се врхунска обученост професионалног састава и готовост за извршавање задатака извиђања, трагања и спасавања, транспорта ваздушним путем и пружања ваздухопловне ватрене подршке снагама у извођењу операција.
photoФОТОГАЛЕРИЈА