Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2022.

Обележено шест деценија од формирања 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејстваВојном свечаношћу у касарни “Бањица” данас је обележен Дан 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства и шест деценија од њеног формирања. Свечаности су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
Министар Вучевић, обраћајући се присутнима, осврнуо се на историју рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства која је започела 1915. године, када је српски артиљерац Радоје Рака Љутовац изнад Крагујевца, топом земаљске артиљерије оборио аустроугарски авион.

- Подвиг српског војника представља јединствен догађај у историји светског ратовања, јер се сматра првим забележеним случајем обарања авиона дејством са земље. У част изузетног успеха, овај историјски догађај симболично представља почетак развоја рода – рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић истакао је херојске подвиге 250. ракетне бригаде из 1999. године, за које је бригада 2000. године одликована највећим ратним признањем – Орденом народног хероја.

- Храброст, сналажљивост, увежбаност, морал и одлучност да се одбрани отаџбина дошли су до изражаја посебно те тешке 1999. године током НАТО агресије, када су се јединице противваздушне одбране храбро супротставиле далеко надмоћнијем агресору. Њихова храброст и јунаштво, и пре свега жртва коју су поднели, заувек ће остати у нашим сећањима, и бити инспирација, мотивација, и обавеза за даљи рад – истакао је министар одбране.

Искуства из савремених ратова, рекао је министар Вучевић, показују да снажна противваздухопловна одбрана може имати одлучујућу улогу у остваривању стратегијских ефеката. Он је истакао да је од 2020. године почело опремање најсавременијим средствима и системима.

- Зато данас Дан 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства обележавамо поносни на светлу прошлост и сигурну и бољу будућност. У периоду између два празника извршавали сте бројне задатке од којих истичем стални задатак контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије, прихват и увођење у оперативну употребу новог ракетног система, одржавање кључних борбених средстава и система, и подизање нивоа оспособљености и увежбаности – рекао је министар и додао да остварени резултати указују на висок ниво оспособљености и мотивисаности људства за извршавање наменских задатака.

Министар Вучевић, честитајући празник рекао је да су оспособљени и професионални људи и савремена техника гарант слободног неба изнад Србије.

- Желим вам чисто и мирно небо над Србијом и оштро око. Часни припадници 250. ракетне бригаде, хоћу да вам се још једном захвалим за све што је у историји ова бригада урадила за нашу отаџбину, ценећи пре свега све оне који су дали оно највредније што су имали, своје животе и тиме нас обавезали да чувамо и бранимо отаџбину – рекао је министар Вучевић.

Као изасланик председника Републике, министар Вучевић уручио је команданту 250. ракетне бригаде за ПВД бригадном генералу Тиосаву Јанковићу Орден белог орла са мачевима трећег степена, којим је Указом председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића за нарочите заслуге у изградњи система одбране и извршавању безбедносних задатака и заштите грађана Србије одликована та бригада.

Том приликом, бригадни генерал Јанковић захвалио је министру и истакао да је овај орден залог да припадници 250. ракетне бригаде за ПВД и у будућем раду буду достојни историје и традиције своје јединице. Он је рекао да је врхунска обученост појединаца и послуга увек била императив у бригади.

- Стечена знања, практично смо потврђивали на тактичким увежбавањима, вежбама и бојним гађањима. До 1989. године извршено је 13 бојних гађања на полигонима Ашулук у Совјетском Савезу и рту ''Камењак'' код Пуле. Почев од 2010. године, изнова је успостављен континуитет бојних гађања, од када је извршено шест гађања на полигону „Шабла“ у Бугарској. Током 2021. године успели смо да на полигону Пасуљанске ливаде реализујемо бојно гађање циљева у ваздушном простору системом Панцир С1- рекао је бригадни генерал Јанковић и додао да је најтеже положени испит бригаде био одбрана отаџбине од НАТО агресије.

Бригадни генерал Јанковић рекао је да се ради на унапређењу услова живота и рада у јединици, а оно што је обележило бригаду у последње две године јесте опремање средствима ратне технике.

- После вишедеценијске стагнације и прекида у опремању, 2020. године уведен је у оперативну употребу артиљеријско-ракетни систем ,,Панцир С1“. Током ове године примљен је и ракетни систем ФК-3. Већ на почетку употребе, очигледни су умешност и самопоуздање наших људи, али и њихова увереност у моћ и снагу нових система. Нови ракетни системи допринели су значајном унапређењу борбених могућности бригаде - рекао је командант 250. ракетне бригаде и истакао да ће даље опремање новим средствима ратне технике учинити бригаду још снажнијом.

Након полагања венаца на Спомен обележје погинулим припадницима 250. ракетне бригаде за ПВД и обиласка Спомен-собе, бригадни генерал Јанковић уручио је Плакету министру Вучевићу.

Поводом данашњег празника, истакнутим појединцима уручена су одликовања и стимулативне мере.

Данашњој свечаности присуствовали су командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, начелници организационих целина Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, команданти јединица и директори установа, претходни команданти и бивши припадници бригаде, као и породице погинулих припадника 250. ракетне бригаде за ПВД.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.11.2022
mp4 (103,72 MB)
Свечаност
24.11.2022
mp4 (506,05 MB)
Обраћање министра Вучевића
24.11.2022
mp4 (228,21 MB)
Обраћање бригадног генерала Јанковића