Министарство одбране Републике Србије
 
15.11.2022.

Састанак министра Вучевића са амбасадором Европске уније у Београду



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жиофреом.

Министар Вучевић указао је том приликом да је Србија као аспирант на чланство у Европској унији предвидљив и поуздан партнер у спровођењу Заједничке одбрамбене и безбедносне политике ЕУ. Он је истакао да је Србија као партнерска држава до сада учествовала у укупно шест мисија и операција Европске уније, док ће током 2023. године Војска Србије други пут бити у приправности под окриљем Борбене групе HELBROC.

Министар Вучевић указао је на опредељеност Србије да, као војно неутрална држава, непрестано побољшава систем одбране ради достизања способности за ефикасан одговор на изазове и претње безбедности од значаја за одбрану. Он је захвалио Делегацији Европске уније на подршци у досадашњем току реализације пројекта "Јачање капацитета Републике Србије у области разминирања и уништавања неексплодираних убојних средстава".

Саговорници су позитивно оценили пројектну сарадњу, која, уз финансијску подршку Европске уније, бележи значајан позитиван тренд у протеклом периоду и обострано закључили да постоји спремност да се сарадња настави у наредном периоду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.11.2022
mp4 (96,14 MB)
Састанак