Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2022.

Међународни курс за штабне официре Уједињених нација



У организацији Центра за мировне операције данас је у бази „Југ“ код Бујановца отпочела реализација међународног курса за штабне официре Уједињених нација.

Курс похађају припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и оружаних снага седам страних земаља, и они ће се током тронедељне обуке обучавати за рад на штабним дужностима у мировним операцијама у складу са процедурама и стандардима Уједињених нација.

Програмом обуке су обухваћени основни аспекти функционисања интегрисаних мисија Уједињених нација, упознавање са процесом планирања у војној компоненти мисије, штабним функцијама и процедурама, а значајан део курса је посвећен разматрању најновијих искустава из учешћа у актуелним мировним операцијама под окриљем Уједињених нација. 

За извођење овог курса по стандардима и процедурама Уједињених нација, Центар за мировне операције је сертификован од стране департмана Уједињених нација за мировне операције и подршку на терену. Интересовање страних земаља за упућивање свог особља на овај курс је традиционално велико, што говори о поверењу у систем обуке у Војсци Србије за учешће у мировним операцијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА