Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2022.

Обележена 74. годишњица Војнофилмског центра „Застава филм“



Војнофилмски центар „Застава филм“, установа Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, обележила је данас свој Дан и 74 године рада и стваралаштва.
Начелник Управе за односе са јавношћу пуковник доц. др Михаило Зоговић честитао је празник припадницима те куће и пожелео да свој Дан увек дочекују са овако успешним резултатима рада, као и да наставе да чувају српску војну кинематографију, оком камере бележе најважније активности Министарства одбране и Војске Србије и стварају вредна кинематографска дела.
 
- На то нас обавезује не само дуга традиција српске војне кинематографије коју данас ви чувате и баштините, већ нас обавезује и труд генерација људи који су радили и стварали под овим кровом, о чему сведоче милиони километара филмске траке и више од 150 престижних награда на домаћим и међународним фестивалима – рекао је пуковник Зоговић.
Како је истакао, Управа за односе са јавношћу ће, као и до сада, помагати и подржавати рад „Застава филма“, као и сваку иницијативу која потекне из те куће.
 
Директор ВФЦ “Застава филм” пуковник Горан Иконић, обраћајући се окупљенима, истакао је да је та установа носилац кинематографске делатности у Министарству одбране и најстарија филмска кућа у региону. Од ове године, како је нагласио, 14. новембра ће се уз Дан ВФЦ „Застава филм“, обележавати и крсна слава те установе.
- Војнофилмски центар “Застава филм” је и ове године успешно реализовао све постављене задатке, који су се односили на праћење активности Министарства одбране и Војске Србије, израду кинематографских дела за потребе промотивних кампања, војних свечаности и процеса обучавања и оспособљавања у систему одбране. Урадили смо и неколико важних пројеката у вези са војничким традицијама, са којима смо освојили значајан број награда на међународним филмским фестивалима – нагласио је пуковник Иконић додајући да ће припадници те куће наставити да камером бележе све важне тренутке наше војске и народа, како би будућим генерацијама оставили што више разлога и повода за очување националног идентитета.
 
Он је, такође, најавио да ће се у наредној години, уз подршку Управе за односе са јавношћу покушати да представи значај наставног филма, као важног средства у оспособљавању војника, по чему је овај војнофилмски центар био препознатљив.
 
Ово је била прилика да се та установа захвали и ода признање институцијама и појединцима који су, током протекле године, допринели њеном раду.
Свечаности су присуствовали командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић, начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, представници организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије и установа културе.
 
„Застава филм“ обележава свој Дан као сећање на 14. новембар 1948. године, када је формирано Одељење за производњу филмова Југословенске армије у Београду. Данашњи назив Војнофилмски центар „Застава филм“ добија 1962. године и од својих првих остварења, до данас, ова кућа веран је сведок и хроничар догађаја из живота војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.11.2022
mp4 (55,99 MB)
Свечаност