Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2022.

Обележавање годишњице страдања српских војника и цивила у Словачкој Републици



Делегација  Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић присуствовала је церемонијама обележавања годишњице страдања цивила и војника у Словачкој Републици.

Венци су данас положени у логору Велики Међер где је у периоду од августа 1914. до октобра 1918. године страдало 5.135 српских војника и 312 црногорских војника. Кроз логор Велики Међер прошло је 21.000 логораша. Формиран је први од свих логора у августу 1914. године, а престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести.

Венце су положили и представници  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Великог Међера, уз присуство кадета Војне академије, представника и студената Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда и борачких и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Током јучерашњег дана делегација Министарства одбране и Војске Србије венеце је положила и на војном гробљу Копчани, у општини Петржалка у Словачкој, на коме је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдалих у периоду између 1916. и 1918. године.

Гробље је настало 1916-1918 и ту су сахрањени војници девет народности. Недалеко одатле налазила се војна болница и они који су ту преминули, без обзира на то да ли су били војници Аустроугарске, или за њих непријатељских снага, односно војници Русије, Србије и Италије, сахрањени су на том гробљу.

Обележавању годишњице страдања цивила и војника у Словачкој присуствовали су и делегације Савеза удружења бораца Србије,  Савеза потомака ратника 1912-1920 и Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА