Министарство одбране Републике Србије
 
08.10.2022.

Магазину “Одбрана” награда за најбољу фотографију у европским војним новинама



Прва награда за најбољу фотографију објављену у европским војним новинама и часописима додељена је магазину „Одбрана“, званичном гласилу Министарства одбране Републике Србије, на 42. конгресу Европске асоцијације војних новинара (ЕМПА) који је одржан у Хелсинкију у Финској. Ово је друга година заредом како фотографија са страница магазина ”Одбрана” добија највећи број гласова на овом конкурсу.

Управа за односе са јавношћу и Медија центар „Одбрана" кандидовали су, на редовном годишњем конкурсу ЕМПА, фотографију Предрага Вучковића која је на основу гласова земаља чланица те асоцијације, а у конкуренцији изузетних фото записа, проглашена најбољом. Победничка фотографија, снимљена током обуке 72. бригаде за специјалне операције, објављена је у 344. броју  магазина “Одбрана” у тексту “Изазов снаге, вештине и части”.

Главној и одговорној уредници “Одбране” Драгани Марковић ово престижно признање уручила је председница ЕМПА Јојо Мулдер.

Подсећамо да је магазин „Одбрана" награђен, такође, првом наградом и за фотографију истог аутора објављену у тексту „У садејству с природом" у 338. броју од 1. августа 2020. године, када је фотографија српског војника на обуци, снимљена под водом, освојила највише бодова. Магазин “Одбрана” добитник је и прве награде на конкурсу 2007. године, за текст о сарадњи Србије са Националном гардом Охаја, аутора Раденка Мутавџића.    

Управа за односе са јавношћу носилац је активности Министарства одбране Србије у оквиру европске асоцијације војних новинара. Србија је члан ЕМПА од 2006. године, а 2010. године била је домаћин конгреса. ЕМПА је јединствена организација војних новинара из европских држава, основана 1977. године у Риму. У чланству ЕМПА су 22 европске државе, а већ двадесет година ова асоцијација додељује годишње награде у три категорије за најбољи текст, фотографију и видео.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА