Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2022.

Стефановић: Највеће интересовање за војску последњих година



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић рекао је данас да је повећано интересовање младих за добровољно служење војног рока, и да је оно највеће у последњих пет или шест година.

Он је то рекао након генералне пробе свечане промоције нове класе официра Војске Србија, која ће се одржати сутра испред Скупштине Србије.

Тада ће бити промовисано 135 официра, кадета 142. и 143. класе Војне академија, као и 8. класе Медицинског факултета Војно медицинске академије, а међу њима ће бити осам припадника оружаних снага БиХ, као и један припадник МУП РС.

Министар је сутрашњу промоцију назвао празником за очи, те истакао да ћемо имати прилику да видимо строј нових потпоручника, дочек заставе, дочек председника Републике, обраћање најбољих у класи и богат културно уметнички програм, а уколико време дозволи, видећемо налет наше авијације, наших авиона и хеликоптера.

“То је, пре свега, прилика да видимо те младе људе, који су својим стручношћу, залагањем и борбом заслужили да сутра буду пред грађанима Србије. Председник Републике ће најбољима из класе доделити по пиштољ, што је симбол војничке части, али и признање за њихов рад, јер су то најбољи у класама, они који су постигли најбоље резултате из информатике, војног здравства, копнене војске и ваздухопловства”, рекао је Стефановић.

Он је додао да су нови официри током свог школовања прошли око 50 различитих испита и били на осам до 20 различитих теренских задатака.

“То је нешто што је веома сложено, напорно, веома тешко стекну те еполете у којој су потпоручници, најмлађи официри наше војске. Али они тиме показују да завређују да им доделимо војнике, да им дамо да управљају њима и да увек буду на бранику наше отаџбине”, казао је Стефановић.

Он је истакао да Министарство дугује велику захвалност председнику Вучићу који, како је рекао, добро разуме шта су потребе војника, и који је одобрио повећање плате од 25 одсто за војнике.

“То је од огромног значаја је им показујемо поштовање и да желимо да инвестирамо у људе које су највеће богатство које имамо. Ми настављамо са инвестицијама у оружје и технику које су последњих година заиста значајно унапређени. И поред захвалности председнику и Влади, хоћу да се захвалим свим нашим људима, који су заслужни што је наша војска најбоље рангирана у региону”, рекао је Стефановић.

Он је додао да је данас посетио касарну Петар Бојић у Лесковцу где је присуствовао полагању заклетве нове генерације септембарске класе, као и да су нови војници полагали заклетву и у касарнама у Сомбору и Ваљеву.

“Имамо више војника него раније, али данас се такмичимо у другачијим условима. Конкуренција нам је наша привреда, а сада је наша земља јача, инвеститори долазе у нашу земљу, отварају се фабрике и компаније и тада је теже привући људе”, рекао је Стефановић.

Додао је да се војска бори да млади, квалитетни и способни људи нађу своје место у војсци, био да су лекари, инжењери, информатичари, тенкисти, артиљерци.

“Имамо огромну палету занимања која могу да задовоље младе људе уз добре плате и могућност да напредују у служби и стичу нова знања и вештине. Радујем се сваком новом војнику који дође у нашу војску, а већина њих планирају да своју каријеру наставе као професионалци”, поручио је министар.

ТАНЈУГ
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.09.2022
mp4 (86,24 MB)
Министар Стефановић за ТАНЈУГ