Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2022.

Министар Стефановић на промоцији 75 нових резервних официра



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности на Војној академији на којој је указом председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића 75 слушалаца Курса за резервне официре промовисано у чин резервног потпоручника. Честитајући им прве официрске чинове, министар Стефановић је поручио да никада не смеју заборавити да имамо само једну отаџбину, нашу Србију, коју смо дужни да помогнемо и да је волимо свим срцем.

Он је најбољим резервним официрима генерације “Март 2022” Тијани Милошевић  из 141. класе рода пешадије, Милошу Стојановићу из 18. класе санитетске службе и Немањи Данковићу  из  106. класе службе телекомуникације уручио сатове са посветом и честитао им на изванредном успеху.

Обраћајући се најмлађим резервним официрима Војске Србије, министар одбране је истакао да пут који су изабрали није лак, али је изузетно частан.

- Овде данас имам прилику да упознам 75 младих људи који су дошли да служе својој земљи, младића и девојака који су из свих делова наше земље, различитог образовања, различитих жеља и снова, али јединствених у љубави према Србији. И због тога вам се пре свега захваљујем, јер се та љубав према нашој земљи осећа и то итекако сви овде ценимо. Пут који сте изабрали није лак, али изузетно частан. И то је пут на коме сте можда и на један бољи начин упознали себе, испитали и тестирали своје границе, постали можда и спремнији за живот. На њему постајете свесни сопствене снаге, али можда што је још важније заједништва и заједничког рада са другима, јер без тога нема успеха и нема добрих резултата – рекао је министар.

Од данас постајете и неко на ког ваши ближњи, ваше породице, ваше комшије, али и људи које до сада никада нисте срели, грађани наше земље, рачунају у свим ситуацијама, рачунају  да ћете бити ту кад год је то потребно, рекао је министар Стефановић.

-За овај частан позив потребно је и велико срце и велика воља, као и велико знање, што сте и показали успешним завршетком шестомесечног усавршавања. Колико су ми колеге рекле, највећи део вас жели да настави каријеру у јединицама Војске Србије и на томе вам се искрено захваљујем – рекао је министар.

Резервни официри су уз официре наше војске, како је истакао, увек били кичма одбране наше земље.

- Такви су били и у миру и у рату.  Резервни официр наше војске био је својевремено и чувени српски војсковођа Степа Степановић, који је давне 1919. основао и Удружење резервних официра и ратника на чијем је челу био. Њихова улога у балканским ратовима, Првом светском рату, али и свим другим ратовима које је Србија борила да би бранила своју слободу, била је огромна. Резервни официри Србије били су и Милутин Миланковић, један од највећих умова света и највећих српских научника, браћа Рибникар, оснивачи „Политике“, Александар Дероко, чувени српски архитекта и један од првих српских војних пилота, као и многи други знаменити Срби. И пре стотину година за резервне официре бирали су најбоље, а они су постајали значајне личности и у војсци, али и у различитим другим сферама нашег друштва – рекао је министар Стефановић.

„Желим вам да и ви будете неко ко ће ићи тим путем, да градите своју каријеру часно и поштено и будете понос својој породици, својим најближима, својој војсци, али и целој Србији“, поручио је министар најмлађим резервним официрима Војске Србије.

- Драго ми је да долазите у тренутку када је наша војска добро опремљена, када она може да пружи и квалитетну опрему, технику и модерно наоружање. Може да се подичи да наше војнике не шаљемо нигде голоруке, да не желимо било где и било какав рат и да се свим силама боримо за мир, али да снагом своје војске шаљемо јасну поруку да јака и просперитетна Србија може да постоји као независна и самостална само уз јаку војску – поручио је министар, честитајући још једном новим официрима и њиховим породицама.

Прва у рангу, резервни потпоручник Војне академије Тијана Милошевић у име генерације “Март 2022”, истакла је да је Војска Србије изнедрила још један значајан број резервних потпоручника, спремних да се и у најтежим условима боре за слободу свог народа и отаџбине.

- На то нас обавезују наши преци које не смемо да разочарамо. Јер слобода је вредност изнад животног века једног човека и уопште једне генерације -  истакла је резервни потпоручник Милошевић.

Војно стручно оспособљавање у генерацији ,,Март 2022” завршило је 75 слушалаца са укупном просечном оценом 8,81. Војска Србије од данас на располагању има 56 резервних потпоручника рода Пешадије, 12 потпоручника службе Телекомуникација, те седам потпоручника Санитетске службе.

Данашњој свечаности присуствовали су и помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић и породице промовисаних резервних официра.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.08.2022
mp4 (88,63 MB)
Свечаност
30.08.2022
mp4 (353,33 MB)
Обраћање министра Стефановића
30.08.2022
mp4 (149,37 MB)
Обраћање резервног потпоручника Тијане Милошевић