Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2022.

Министар Стефановић: И данас су нам неопходни јединство изнутра и мудрост на спољном плану



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је, обраћајући се на обележавању Дана Војног музеја и подсећајући да је основан Указом кнеза Милана Обреновића у истом дану када је Србија стекла независност, да се и данас, 144 године касније, Србија на челу са председником Александром Вучићем бори за очување своје независности, самосталности и националног идентитета. „Ово су изузетно тешки дани за нашу Србију и зато су нам и данас, баш као што је то књаз Милан говорио, потребни унутрашње јединство и мудрост у спољним односима“, рекао је министар.

„Независна Србија мора бити сложна, озбиљна, мора ићи измереним корацима, споља мудри, а унутра чврсти одношаји - то су једини путеви на којима може процветати независна Србија. Нека је господ Бог узме под своје свемоћно закриље!“, речи су књаза Милана Обреновића на данашњи дан 1878. Дан који је био круна вишевековне борбе српског народа за слободу, извојеван ратовима, сопственим снагама, великим патриотским срцем, скупим жртвама и борбама којима је коначну потврду и признање на крају обезбедила наша дипломатија. То је био величанствен тренутак за наш народ“, рекао је министар Стефановић.

Како је подсетио свет се у том дану дивио Србији најмлађој европској кћери, како су је називали, описујући на велико како је један мали народ, одушевљен патриотизмом, а вођен идејом слободе, стргнуо отоманске окове и вратио се после пет векова европској породици држава.

- Објављујући народу коначно изборену независност Србије након Берлинског конгреса, Милан Обреновић истицао је две ствари – значај нашег јединства изнутра и значај наше мудрости на спољном плану, неопходне како бисмо очували независност и модернизовали нашу отаџбину. У истом дану, кнез је потписао и Указ о оснивању Војног музеја. Повезаност ова два историјска догађаја није случајна. Војни музеј основан је са циљем очувања нашег културног наслеђа и националног идентитета, јер без тога нема ни темеља модерне државе – рекао је министар.

Како је додао, своју мисију наредне 144 године све до данас, овај музеј  предано је испуњавао и делио судбину свог народа, војске, државе, подједнако и тешке и добре дане.

- Генерације музејских радника прикупљале су и стручно обрађивале предмете који ће збирку Војног музеја учинити једном од најбогатијих у ширим европским оквирима. Чувале су од заборава сва сведочанства о тешко извојеваној слободи и независности маленог српског народа, о војсци Србије која се борила свим срцем и душом за своју земљу и изнедрила највеће витезове. Генерације музејских радника свој завет су испуњавале чак и на Солунском фронту, где су у Микри, док су се јединице српске војске бориле прикупљале предмете за нове збирке Војног музеја – рекао је министар Стефановић.

Војни музеј, рекао је министар одбране, тај свој завет до данас предано испуњава.

- Завет који нам налаже да поштујемо своје, да се дичимо нашом историјом и традицијом, чистим срцем и праведним биткама нашег народа, и да не дозволимо да нам деца одрастају не знајући како је Србија стварана и од чега је саткана. И то је важно зато што се и данас, 144 године касније, Србија на челу са председником Вучићем бори за очување своје независности, самосталности и националног идентитета. Озбиљна је, мери сваки корак, жели да очува мир и стабилност, жели да је део европске породице народа, али неће дозволити прогоне нашег народа са Косова и Метохије, нити безобзирно гажење наших интереса – рекао је министар.

Како је истакао, изузетно су ово тешки дани за нашу Србију и зато су нам и данас, баш као што је то и књаз Милан говорио, потребни унутрашње јединство и мудрост у спољним односима.

- Баш зато у овим данима не смемо заборавити и како је Србија стварана и од чега је саткана, дани у којима ће нам требати сва тешка и искуствима стечена мудрост наших предака, сва стрпљивост и умешност наше данашње државе да очувамо наш народ и да очувамо мир – рекао је министар Стефановић.

Он се захвалио свима који раде у Војном музеју јер не дозвољавају да било шта од тога буде заборављено и зато што ни у тешким условима и некада у врло сложеним ситуацијама нису поклекли.

- Били сте истрајни, упорни и направили сте сјајан резултат. Имао сам прилику да видим већи број поставки и изложби овог музеја и морам да кажем да је можда мали број грађана који су упознати са сваким детаљем онога што ви радите овде, али да су сви они који су имали ту привилегију да дођу у Војни музеј одавде одлазили обогаћени новим знањем и одушевљени оним што су могли да виде. За нас је значајно и зато смо се трудили да школе у своје програме екскурзија и обилазака уврсте, као што је некад постојало, овај музеј. Хоћу да вам се још једном захвалим на вашем огромном раду и да вам пожелим да у наредном периоду будете још успешнији и да наставимо да обогаћујемо ове збирке надам се са још више средстава – рекао је министар Стефановић, отварајући изложбу “Пиштољи и револвери на сједињени метак из Збирке фабричког наоружања до 1918. године Војног музеја”.

Директор Војног музеја потпуковник Невенка Дармановић изразила је задовољство што је изложбу отворио потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и нагласила да се у Музеју традиционално, поводом дана оснивања, приређују изложбе и јавности се презентује културно благо које баштини и чува ова установа.

Аутор изложбе, која ће бити отворена за посетиоце до 23. октобра, је виши кустос Вук Обрадовић.

Обележавању Дана Војног музеја и отварању изложбе, уз министра Стефановића, присуствовали су помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић и начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Драган Милковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.08.2022
mp4 (73,18 MB)
Отварање изложбе
22.08.2022
mp4 (437,6 MB)
Обраћање министра Стефановића - први део
22.08.2022
mp4 (221,52 MB)
Обраћање министра Стефановића - други део
22.08.2022
mp4 (400,43 MB)
Обраћање потпуковника Невенке Дармановић