Министарство одбране Републике Србије
 
10.08.2022.

Министар Стефановић: Курти и Мехај свесно обмањују сопствени народ



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:  

„Нема ниједног међународног акта који Приштини дозвољава да формира војску на територији наше јужне покрајине, али зато има Бриселског споразума којим се албанска страна обавезала пред Европском унијом да формира Заједницу српских општина. И то одлично знају и Арменд Мехај и Аљбин Курти, док свесно обмањују сопствени народ, покушавају да застраше Србе на Косову и Метохији и изазову дестабилизацију нашег региона на све могуће начине.

Снаге КФОР-а једина су оружана сила према Резолуцији УН 1244 која може постојати на територији АП КиМ и нема ниједног другог међународног документа који дозвољава било шта друго. То одлично знају и приштински политичари, мада их то не спречава да мешетаре са упорним најавама стварања и опремања такозване војске такозваног Косова. Све до једне су само у функцији уношења страха међу Србе, али и замазивања очију албанском становништву које тоне у све веће сиромаштво и живи без икакве перспективе.

Незрели и недорасли приштински политичари очигледно верују да ће успети да профитирају на трагичном сукобу у Украјини и избегну да испуне обавезе које су преузели пред међународном заједницом, као што је ЗСО. И сада су колико видим са тврдњи да постају чланица НАТО, након што им је НАТО јасно поручио да од тога нема ништа и чиме је постало јасно да само измишљају, прешли на оне да добијају војску на нивоу армија НАТО земаља. И сасвим је очигледно да сваки кутак територије наше јужне покрајине треба штитити управо од разних Куртија, Мехаја и осталих, који од Косова и Метохије праве црну рупу Европе у којој цветају безнађе, страх и нестабилности.

Република Србија на челу са председником Вучићем остаће посвећена миру и стабилности и њиховом очувању и наставиће да се бори за бољи живот свих својих грађана, укључујући и оне који живе у нашој јужној покрајини“.