Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2022.

Документарни филм „Застава филма“ награђен на фестивалу у Италији



Документарни филм „Војничке љубави заувек“, рађен у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и „Оптимистик филм“, освојио је награду за најбољу режију на недавно завршеном филмском фестивалу у Напуљу у Италији. 
Продуцент филма и директор Војнофилмског центра „Застава филм“ пуковник Горан Иконић истакао је да је поносан на успехе који је овај филм постигао на бројним фестивалима, како у земљи тако и у иностранству.
 
- Награде у Србији, Турској, Енглеској и сада у Италији показују да је филм "Војничке љубави заувек" универзална прича, блиска и препознатљива и другим народима, а не само нашем. Радује нас и то што се у Европи није изгубио осећај емпатије према војницима и војничком животу који су кроз историју били симбол части, морала и снаге многих народа и држава међу којима је, и српски народ, и његова војска - рекао је пуковник Иконић.
 
Документарно остварење „Војничке љубави заувек“ ванвременска је прича о трагању за љубављу и смислом живота младих војника пре 20 година и данас.
 
- Након завршених основних студија филмске и тв режије, после основне обуке војни рок сам наставио у "Застава филму". Убрзо смо продуцирали документарни филм “Војничке љубави” и то је била прича о мојим пријатељима са којима сам служио први део војног рока. Реч је о младићима различитих судбина, из различитих крајева тадашње Југославије, непосредно након бомбардовања 1999. Двадесет и више година касније, одлучио сам да потражим те момке са којима сам својевремено делио војнички хлеб и са којима смо направили филм “Војничке љубави”, и да направимо причу о њима, после толико времена -  рекао је редитељ филма Жељко Мирковић.
 
Филм „Војничке љубави заувек“ је претходно освојио Гран При на 17. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија" у Великој Плани, награду за најбољи документарни филм на фестивалу у Турској, као и награду за најбољу режију на филмском фестивалу у Лондону.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА