Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2022.

Свечаност поводом завршетка школовања 11. класе ВСБО и официра 65. класе ГШУИзасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас у Дому Народне скупштине реплике српских средњовековних мачева полазницима 11. класе Високих студија безбедности и официрске сабље тројици прворангираних полазника 65. класе Генералштабног усавршавања.

Министар Стефановић поручио је честитајући полазницима да усавршавање завршавају у сложеним геополитичким околностима и изазовним и тешким временима за нашу земљу, у којима су нам више него икада потребни мудрост, стратешко промишљање и предвиђања изазова које доноси будућност, као и осмишљавања одговора на њих, а то је управо оно за шта су обучени на нашим високим школама.
 
–Припала вам је изузетна прилика да прођете ове програме усавршавања, а у данима који су пред нама имаћете могућност да оправдате поверење које су вам Министарство одбрана и Србија указали. И то неће бити лако. То су дани у којима ће се наша земља суочавати и са новим притисцима због рата у Украјини, дани у којима ћемо још снажније морати да се боримо да наставимо са нашим европским интеграцијама, јер је ЕУ оптерећена са својим проблемима, али и дани у којима нам прете новим „Олујама“ на нашем Косову и Метохији. Заборављају само једну ствар, а то је снажна порука председника Александра Вучића да Србија жели да гради мир, али да никоме више неће дозволити да врши погром над њеним народом – рекао је министар.

Према његовим речима, предстоје нам тешки, изазовни дани, који ће захтевати сву нашу снагу, концентрацију и умеће, али у исто време и донекле слични многима са којима су се суочавали наши преци, са којима се Србија суочавала кроз векове.
 
– Зашто? Зато што је покушавала, баш као и данас, да очува своју слободу, да буде независна и самостална и да доноси одлуке искључиво у интересу сопственог народа. Нисмо ни тада, као ни сада, били потпуно по мери великих који су покушавали да остваре своје интересе. Али никада наш посао и није био да будемо по мери других, како год били велики и силни, већ искључиво по мери српског народа, мери наше родне груде. А она након милионских губитака у два светска рата, нема више деце за жртвовање, она данас жели да чува своје, да живи у миру и да гради путеве просперитета  – рекао је Стефановић.

Министар је подсетио да је Србија војно неутрална и да то намерава да остане.
 
- Што не значи и политички неутрална, јер ми желимо да буде део европске заједнице народа. Убеђени смо да Србија тамо и припада. Желимо и да се јасно и гласно чује да је Србија фактор мира и стабилности у нашем региону, да је она та која гради и мостове разумевања и нове облике сарадње кроз иницијативу „Отворени Балкан“, да је она та која је зарад боље будућности своје деце различите неправде и разлике оставила по страни. Не желимо да живимо заглављени у прошлости, на слепом колосеку Европе, али  неправде нисмо заборавили и не желимо да се нашој деци догоде нове – поручио је министар Стефановић. 
 
Он је истакао да док неки у региону машу и повикују да се Србија наоружава и прети дестабилизацији региона, управо они спремају нове „Олује“ и нове нестабилности.

-Србија поштује територијални интегритет свих држава, али тражи да се поштује и наш територијални интегритет. И у свему томе нама остаје да будемо мудри и да умемо да чувамо своје, да се боримо да чувамо своју једину отаџбину. А да бисмо то могли, морамо да имамо јаку Војску. Не да би некоме претили, да бисмо некога нападали нити водили туђе ратове, већ да би силином своје војске одвратили свакога и од помисли да може да угрози наш народ – рекао је  министар одбране.
 
Како је навео, баш зато улажемо и у савремену опрему и у технику и настојимо да не изгубимо корак са савременим светом, који се увелико окреће роботици, беспосадним возилима, беспилотним летелицама, вештачкој интелигенцији, и баш зато улажемо и у наше људе.
 
– Улажемо јер су знање и вештина, уз сву технику, изузетно важан ресурс у свим биткама и данашњице и сутрашњице. Тако је било и кроз историју, битке нису добијали ни најбољи топови, ни сабље, већ наши Мишићи, Путници, Бојовићи и друга велика имена и њихове стратегије и вештине. И зато уважени полазници, немојте заборавити да сте уз ову част, добили и велику одговорност од своје отаџбине. Од данас морате да се борите још снажније да допринесете очувању наше Србије – рекао је Стефановић.
 
Министар је позвао полазнике високих усавршавања да не забораве да се борба за сигурнију, економски снажнију и безбеднију Србију, за сигурну будућност наше деце и мирну старост наших родитеља, мора се водити сваки дан.

– Пред вама је велика одговорност, да као полазници ових престижних студија, никада не изгубите поверење нашег народа и не обрукате нашу заставу. Верујем да је ово само подстрек за ваш даљи рад, а од вас очекујем да ћете сво стечено знање усмерити на то да штите интересе наше Србије, увек и свуда – рекао је министар Стефановић.
 
Он је поздравио и полазнике усавршавања из страних земаља.
 
– Желим да поздравимо и официре из страних оружаних снага који су доласком на усавршавање у Републику Србију на врло специфичан начин потврдили пријатељство држава из којих долазе према нашој земљи. Ваше присуство је потврда да Република Србија и њене оружане снаге имају углед у иностранству, али уједно и потврда да је Србија мирољубива земља чврсто опредељена за сарадњу са свим добронамерним партнерима, у складу са интересима свог народа, земља опредељена за очувања мира и стабилности и у нашем региону и у целом свету и то кроз видљиве и конкретне потезе. Потврда да је Србија на челу са Александром Вучићем земља која не прича празне, велике приче, већ оставља да је цене по њеним великим делима. Живела Војска Србије! Живела Република Србија! – рекао је министар одбране на крају обраћања у Дому Народне Скупштине. 

Официрске сабље осталим полазницима Генералштабног усавршавања уручио је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

У име полазника у Дому Народне скупштине обратио се најуспешнији у 65. класи Генералштабног усавршавања потпуковник Александар Думић.
 
– Дужности за које смо се усавршавали захтевају официре способне да се ухвате у коштац са озбиљним изазовима у својим будућим саставима и организацијским целинама, али и да буду свесни геополитичких и безбедносних изазова са којим се суочава наша отаџбина, а са њом заједно и Министарство одбране и Војска Србије. Упућивање на овај ниво усавршавања за нас представља признање и моралну и професионалну сатисфакцију  за одговоран рад током досадашње службе, али нам у исто време намеће обавезу да још успешније обављамо будуће задатке - рекао је први у рангу Генералштабног усавршавања потпуковник Думић.
 
Начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Мићо Сувајац истакао је да се у нашој држави од официра увек очекивало да се непрекидно усавршавају и буду поуздан ослонац друштва.
 
– Полазници 11. класе ВСБО представљају најбројнију генерацију до сада, што говори о великом интересовању за нашу Школу и Универзитет. Састављена од народних посланика, државних секретара, високих официра Војске и Полиције, службеника у Влади и Безбедносно-информативној агенцији, чиновника и официра БиХ, представљала је кохезивну групу са широким спектром знања – рекао је пуковник Сувајац.
 
Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су председник Народне скупштине Ивица Дачић, министру у Влади Републике Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници верских заједница и дипломатског кора, као и породице полазника усавршавања.

Високе студије безбедности и одбране завршило је ове године 20 полазника, од чега је 17 полазника из државних институција, а од тога шест полазника из Министарства одбране и Војске Србије, као и троје полазника из иностранства, док је Генералштабно усавршавање завршило 27 официра из земље и три из иностранства.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.07.2022
mp4 (157,6 MB)
Свечаност
01.07.2022
mp4 (399,48 MB)
Обраћање министра Стефановића
01.07.2022
mp4 (436,67 MB)
Обраћање пуковника Сувајца
01.07.2022
mp4 (286,57 MB)
Обраћање потпуковника Думића