Министарство одбране Републике Србије
 
29.06.2022.

Министар Стефановић обишао посаду понтонског моста ка Лиду



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике понтонирских јединица који су поставили понтонски мост од Земунског кеја до Великог ратног острва и тако грађанима омогућили несметан приступ дунавској плажи Лидо. Министар Стефановић том приликом похвалио је рад и ангажовање понтонираца из састава Речне флотиле и апеловао на грађане да воде рачуна о безбедности приликом коришћења моста, као и приликом уласка у воду.

– Данас смо овде могли да видимо добар рад нашег понтонирског батаљона и других људи из Речне флотиле и желим да им се захвалим што и ове године веома успешно извршавају све задатке. Успоставили су мост који је спојио земунску обалу и Лидо и тиме и ове године омогућили великом броју наших суграђана да безбедно стигну на своје одредиште и да уживају на Лиду  – рекао је министар Стефановић.
 
Он је замолио све грађане који користе мост да се придржавају инструкција и мера безбедности и да воде рачуна када улазе у воду, а поготово уколико на плажу долазе са децом.

– Хоћу да се захвалим нашим сјајним момцима и девојкама из Речне флотиле и зато што ово није једина ствар коју чине. Они су током целе године на рекама, пружају асистенцију и помоћ и локалним самоуправама и грађанима где год је то потребно. И желим да укажем на то колико су заиста допринели да безбедност на рекама буде већа – рекао је Стефановић.
 
Министар одбране је пожелео понтонирцима да и ово лето прође добро, безбедно и сигурно и да немају већих изазова.
 
– Имао сам прилике и овде у логорском простору и на приказима које смо видели да се уверим у то колико су увежбани, високо обучени и колико добро одржавају сву опрему и технику којом располажу. Наравно, трудићемо се у наредном периоду да инвестирамо и додатна средства да помогнемо да њихов рад буде лакши – рекао је министар Стефановић.

У обиласку посаде понтонског моста уз министра Стефановића био је командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић, а припадници понтонирског батаљона упознали су министра са својим улогама и задацима. После обиласка логорског простора, у коме током лета бораве понтонирци, министру Стефановићу приказано је спасавање лица приликом пада у воду и рад посаде на спречавању удара пловног објекта у мост.

Понтонски мост ка Лиду је носивости 20 тона, дужине 362 метра и моћи ће да га користе пешаци и лака возила, а  биће и ове године у функцији до краја летње сезоне, када следи његово расклапање и превожење у матични гарнизон.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.06.2022
mp4 (98,2 MB)
Обилазак
29.06.2022
mp4 (106,07 MB)
Изјава министра Стефановића