Министарство одбране Републике Србије
 
18.06.2022.

Министар Стефановић на промоцији нових подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО



Потпредседник Владе Србије и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас промоцији 73 нова подофицира Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Честитајући најмлађим подофицирима, министар Стефановић је поручио да се данас у нашем у Ратном ваздухопловству и ПВО не дичимо само инвестицијама у нашу технику, већ инвестирамо и у наше људе, који су право благо и наше војске и наше Србије.

Министар се захвалио породицама нових подофицира, јер су их одгајили као добре људе.

- Кад их видите овако постројене, младе, лепе, спремне да се ухвате у коштац са свим изазовима које војничка професија носи и да часно носе униформу и заставу своје земље, знате да су деца која су исправно гајена. Гајена да воле своју земљу, да буду људи који ће свој посао радити исправно и часно и због тога и њима и вама дугујемо огромну захвалност – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је подсетио да је ово година у којој обележавамо 110. годишњицу српског ратног ваздухопловства.

- Једна мала, ратовима измучена, сиромашна Србија је те 1912. године формирала своју ваздухопловну команду и ишла у корак са савременим светом, чак и у тренутку када су се неке много моћније земље тек спремале да направе тај корак. Некада ми се чини да то занемарујемо и да не умемо довољно добро да истакнемо. Генерације припадника нашег ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране уткале су сво своје умеће, знање, животе у наше Ратно ваздухопловство. Прошле су периоде успона, изградње, ратова, страдања, али и периоде срамотног запостављања и неулагања. Прошле су свашта на овом путу. И ми не смемо да дозволимо да наша деца не знају ко је био Михајло Петровић српски пилот са дозволом са редним бројем 1 нити да не знају да је Миленко Павловић, чије име носи овај аеродром у Батајници, био наш пилот који је у неравноправној борби против 16 непријатељских авиона 1999. године узлетео да брани небо своје Србије и у тој борби дао свој живот – рекао је министар Стефановић.

Наше Ратно ваздухопловство, рекао је министар Стефановић, има славну историју, али данас има и одличну будућност.

- Полако али сигурно ми напредујемо у инвестицијама и данас се налазимо у хангару који смо направили и отворили пре само неколико недеља. Ово је ново на Батајници и није последња ствар коју ћемо радити. У непосредној будућности, овде ћете имати прилику да видите и нову инфраструктуру, али већ сада можете да видите и део наше опреме и наоружање од модернизованих „мигова 29“ и нових хеликоптера „Ми-35“ и „Ми-17“, нове батерије „Панцира“ и „ФК-3“ и све оно што наше РВ и ПВО данас има. И наравно не дичимо се само инвестицијама у технику, хоћемо да инвестирамо у наше људе. Пре свега мислим, да су ови млади људи, као и сви они који стоје под заставом Србије у нашој војсци, право благо и наше Србије и наше војске. И ми хоћемо да наставимо да повећавамо њихове плате и да наставимо да инвестирамо у њихово знање – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио и да је имао прилику да обиђе полазнике 2. класе Курса за подофицире РВ и ПВО који су данас примљени у професионалну војну службу током обуке на „Песковима“ и да се уверио да та обука није лака.

- Тих шест месеци проткани су озбиљним напорима и озбиљним изазовима. И, наравно, да су тек почетак, почетак једне сјајне војничке каријере, али су били одлично место да се провери од каквог су материјала ови момци и девојке и могу да вам кажем да су били сјајни. Најбоља потврда ми је када чујем генерала Жарковића као команданта нашег РВ и ПВО, када чујете да тај човек каже колико је поносан и срећан што само у једном дану можемо да примимо преко 70 људи у нашу војску, а то није последњи конкурс– рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је најмлађим подофицирима поручио да од њих очекује да наставе да честито и часно бране боје Србије на својој униформи.

- Хоћу да се захвалим свима вама зато што сте се определили да дођете да служите својој земљи, јер мислим да нема племенитијег позива, очекујем од вас да наставите да честито и часно браните боје Србије на вашој униформи и да се видимо у разним добрим приликама када будете унапређивани у нове чинове, када будете стицали нова знања и када се будемо заједно радовали новој опреми и техници која ће стизати и на нашу Батајницу, али и у све делове наше војске. Још једном, честитам вам прве подофицирске чинове и вама и вашим породицама. Живела Војске Србије, живела Србија! – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је, овом приликом, уручио најуспешнијој у класи, воднику Бојани Станисављевић сат са посветом, док су сатове воднику Милошу Марковићу и Антонију Пехчевском уручили заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић.

Водник Бојана Станисављевић, обраћајући се у име класе, рекла је да су заједничким трудом, залагањем и огромном жељом савладали различите селекције, тестирања и испите.

- Ми, сада најмлађи подофицири наше државе, изабрали смо да будемо достојни својих предака и да наши потомци са поносом причају о нама. Зато смо изабрали часни позив подофицира Војске Србије. Данас, ово за нас није само промоција, већ преузимање одговорности да се у свом даљем раду усавршавамо – нагласила је водник Бојана Станисављевић.

Реч је о 2. класи полазника Курса за подофицире РВ и ПВО који су у професионалну војну службу примљени из грађанства, а након селекције по конкурсу и успешно окончаног шестомесечног усавршавања и који ће  радити на пословима одржавања летелица и осталих средстава РВ и ПВО.

Свечаној церемонији присуствовали су командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић,  начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Мухарем Фазлић, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Бране Крњајић,  командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Тиосав Јанковић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић, први подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић, као и старешине, породице и пријатељи најмлађих подофицира.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.06.2022
mp4 (116,7 MB)
Промоција подофицира
18.06.2022
mp4 (508,15 MB)
Обраћање министра Стефановића
18.06.2022
mp4 (175,88 MB)
Обраћање водника Бојане Станисављевић