Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2022.

Састанак министра Стефановића са француским министром одбране ЛекорнуомПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у вишедневној званичној посети Републици Француској, састао се у Паризу са  француским министром војске Себастијаном Лекорнуом, са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње у области одбране између двеју земаља.

Министар Стефановић изразио је задовољство нивоом до сада остварене сарадње, оцењујући да је она садржајна и интензивна, посебно у војноекономској и војнотехничкој области. Како је рекао, Србија у Републици Француској види поузданог партнера у овом сегменту, што потврђује и техничко-технолошки обухват закључених уговора у протеклом периоду, као и присуство компанија наше војне индустрије на Међународном сајму војне технике “Eurosatory 2022“, који се  тренутно одржава у Паризу.  
 
Он је истакао да је наша земља опредељена да настави да развија и унапређује сарадњу са другим државама и партнерима у области одбране у складу са сопственим интересима, а у циљу јачања националне, регионалне и глобалне безбедности.

Унапређење одбрамбене сарадње са Републиком Француском, у складу са јачањем укупних билатералних односа наших земаља који иду константно узлазном путањом захваљујући пријатељском односу двојице председника Александра Вучића и Емануела Макрона, свакако је један од приоритета, навео је министар Стефановић. Како је истакао, томе свакако доприносе и међусобне посете високог нивоа и непосредни разговори, те је упутио позив француском колеги за званичну посету Републици Србији. 
 
Министар се и овом приликом захвалио Републици Француској на снажној подршци нашој земљи на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, које је спољнополитички приоритет Србије и стратешко опредељење.
 
Министар војске Републике Француске Себастијан Лекорну пожелео је добродошлицу потпредседнику Владе и министру одбране др Небојши Стефановићу и пренео задовољство због развијених односа Републике Француске и Републике Србије, као и уверење да ће у наредном периоду доћи до даљег јачања сарадње два министарства.


Он је потврдио подршку Републике Француске нашој земљи на путу европских интеграција и пренео да цени напоре Републике Србије на очувању мира и стабилности на Западном Балкану.
 
Министар Лeкорну истакао је и да ће Министарство одбране Републике Француске подржати све договоре и споразуме које Министарство одбране Републике Србије постигне са француским компанијама одбрамбене индустрије.
 
Састанак са министром Стефановићем је међу првим билатералним сусретима које је француски министар Лекорну имао од недавног преузимања дужности министра војске Републике Француске.  
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.06.2022
mp4 (21,86 MB)
Састанак