Министарство одбране Републике Србије
 
02.06.2022.

Министар Стефановић на тактичкој вежби са бојевим гађањем „Тиса 2022“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас тактичкој вежби са бојевим гађањем Речне флотиле „Тиса 2022“ на привременом полигону код Титела. Он је, након вежбе коју је посматрао са командног брода Речне флотиле „Козара“, рекао да смо данас имали прилику да се уверимо у то колико су обучени и посебни припадници Речне флотиле, као и они који их обучавају, и поручио да ће се наставити са инвестирањем у ту јединицу.

- Људи који се определе да служе у Речној флотили и уопште да буду део наших јединица Речне флотиле, да буду на води 24 сата дневно сваког дана у години су посебни људи и види се да имају посебну љубав и према води, али и према овом виду наше војске. Данас је Речна флотила значајна подршка нашој Копненој војсци и данас смо на Тиси могли да видимо део њиховог борбеног гађања. Гађали су четвороцевним и једноцевним топовима 20мм и показали шта могу да ураде у симулираним ситуацијама, у заштити наше земље, а имали смо прилику да видимо и шта раде наши рониоци у различитим ситуацијама и са различитим могућностима. Дан је био кратак да покажу шта умеју, али смо имали прилику да се уверимо у то колико су обучени и колико су посебни они људи који раде и на њиховом тренингу и на њиховој обуци – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је рекао да ништа то за њих није ново, али да је нешто на шта треба да се обрати више пажње и да се инвестира у нашу Речну флотилу.

- Да би ови људи обавили свој посао на професионалан начин, морају да имају снажну подршку свог министарства и инвестиције у модернизацију бродова, у њихову опрему, и сува и мокра одела, и најновију опрему која подразумева и њихову заштиту и медицинско збрињавање и њихово олакшано деловање у свакој врсти видљивости. Овде сте могли да видите како то изгледа када је река потпуно без видљивости и хоћемо на то да обратимо пажњу и наставимо инвестирање у ове момке и девојке – рекао је министар Стефановић.

Он је, такође, изразио задовољство јер је у претходним данима имао прилику да види и повећано интересовање за нашу војску.
 
- Имали смо прилику да готово 70 нових војника примимо у редове наше војске у претходним данима из генерације „Децембар 2021“ на добровољном служењу војног рока и желим да наставимо ту снажну подршку и нашој војсци и тим младим људима који доласком и у овакве елитне јединице показују колико воле и Србију, али и своју војску – рекао је министар Стефановић.

Министра Стефановића на командном броду Речне флотиле БПН-30 „Козара“ дочекали су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић уз почасну бродску стражу.

У оквиру вежбе "Тиса 2022" данас је приказано рашчишћавање пловног пута од препрека, заједничко гађање циљева на води групом вишенаменских бродова, спасавање човека из воде, а затим је изведен приказ заједничког гађања циљева на води и копну групом патролних и десантних бродова. Завршни део данашњих увежбавања обележио је маневар испловљења и пловидбе бродом до луке Тител и пролазак брода БПН-30 „Козара“ поред строја бродова учесника вежбе. Министар Стефановић је, затим, обишао и тактичко-технички збор ронилачке опреме.

Вежби Речне флотиле код Титела присуствовао је и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.06.2022
mp4 (103,62 MB)
Вежба
02.06.2022
mp4 (200,01 MB)
Изјава министра Стефановића