Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2022.

Документарно остварење „Застава филма“ награђено на фестивалу у Истанбулу



Документарни филм „Војничке љубави заувек“, рађен у продукцији Војнофилмског центра „Застава Филм“ и „Optimistic film“, освојио је награду за Најбољи дугометражни документарни филм на Бест Истанбул Филм фестивалу у Турској.

Продуцент филма и директор ВФЦ „Застава филм“ пуковник Горан Иконић истакао је да је поносан на успех који је то остварење постигло.

- То је прича о љубави и породици које чине темељ и представљају универзалну вредност сваког друштва. Ова филмска кућа 74 године производи дела које су побрала многобројна међународна признања посебно у ранијем периоду уметничког стваралаштва тако да ово признање враћа Застава филм на старе стазе успеха што му даје и посебан значај - рекао је пуковник Иконић.

Редитељ филма др Жељко Мирковић рекао је да је ово прича о војничким љубавима које су евоцирали актери филма „Војничке љубави“ сниманог пре 20 година.

- Пре 20 година након завршених основних студија филмске и тв режије, после основне обуке војни рок сам наставио у "Застава филму". Убрзо смо продуцирали интимни документарни филм “Војничке љубави”. То је била ванвременска прича о мојим пријатељима са којима сам служио први део војног рока. То су били младићи са различитим судбинама, из различитих крајева тадашње Југославије, непосредно након бомбардовања 1999. Ови младићи су тада на јединствен начин преживљавали своје љубавне приче и маштали о будућности. Двадесет и више година касније, одлучио сам да потражим те момке са којима сам својевремено делио војнички хлеб и са којима смо направили филм “Војничке љубави” и да направимо причу о њима и њиховим вредностима данас, после толико времена – рекао је Мирковић.

За филм „Војничке љубави заувек“ ово није прво признање, јер је претходно освојио Гран При на 17. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија" у Великој Плани.