Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2022.

Састанак министра Стефановића са директором Међународног војног штаба НАТО генерал-потпуковником Вирманом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са генералним директором Међународног војног штаба НАТО генерал-потпуковником Хансом-Вернером Вирманом, који борави у посети Републици Србији.

Стефановић је оценио досадашњу сарадњу, у којој Међународни војни штаб има значајну улогу, као добру.

„Србија је задовољна резултатима учешћа у активностима под окриљем Програма Партнерство за мир. Сходно нашој војној неутралности, он за нас представља оптимални оквир сарадње у циљу остварења наших безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета нашој војној неутралности“, рекао је министар Стефановић и додао да се наша сарадња са свим партнерима одвија на крајње транспарентан начин.

Министар Стефановић истакао је на састанку да је Србија чврсто опредељена за мир и стабилност, као основне предуслове за просперитет, како у нашем региону, тако и у свету и да даје веома конкретне и видљиве доприносе њиховом очувању. Он је оценио као веома значајну и добру сарадњу Војске Србије са КФОР-ом, подсећајући да КФОР према Резолуцији СБ 1244 и Војнотехничком споразуму представља јединог носиоца безбедности на Косову и Метохији чије се надлежности не могу преносити.

Генерал-потпуковник Вирман је истакао да НАТО веома поштује партнерство са Србијом и нагласио значај сарадње Министарства одбране и Војске Србије са НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир.

„Високо ценимо нашег блиског партнера Србију. Драго ми је што смо разменили ставове по питању перспективе унапређења наше дуготрајне и обострано корисне сарадње уз потпуно поштовање политике војне неутралности Србије“, рекао је генерал-потпуковник Вирман.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.05.2022
mp4 (40,26 MB)
Састанак