Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2022.

Министар Стефановић: Бомбардовање избеглица засигурно није европска вредност



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:
 
„Просто је невероватно да било ко ћути о ратним злочинима и још невероватније да неко такво ћутање покушава да представи као вредности Европске уније и наметне га другима. Србија дубоко верује да сваки ратни злочинац мора бити процесуиран и да је то у потпуности у складу не само са европским вредностима, већ да је то нормално у цивилизованом свету.

Бомбардовање избеглица не може да буде нормално ни у једном делу света, без обзира да ли су га починили пилоти земље која је данас чланица Европске уније. Ратни злочин је злочин и ништа вам не даје право на њега, нити вас од њега аболира, били ви Хрватска или било која друга земља. И очигледно је да Хрватска не жели и не намерава да се суочи са злочинима, које су починили људи из њених редова, и то колико видим не само са онима у „Олуји“.
 
Председник Хрватске данас у 21. веку оправдава бомбардовање Србије у време Хитлера и подстиче повампирење фашистичких идеја што је више него монструозно и довољно говори само за себе. Говори да се до данас нису суочили ни са чињеницом да ће нацистичка НДХ заувек остати позната не само по покушајима истребљења српског народа, већ и по концентрационим логорима за децу, јединим у Европи.“