Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2022.

Обука на ракетним системима куб у 250. ракетној бригади



У дивизионима 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства наоружаним ракетним системима „куб“ реализује се обука професионалног састава на овом систему за уништавање циљева који лете на малим и средњим висинама.

У складу са наменом, обука се реализује за руковање и основно техничко одржавање, а према плану и програму обуке тежиште у овом периоду је на увежбавању тактичких радњи.
 
Обука за руковање системом противваздухопловне одбране „куб“ састоји се од низа радњи које обављају послужиоци, као што су поседање положаја, превођења самоходне ракетне батерије у приправност за дејство, откривање и праћења циљева у ваздушном простору и припрема за извршење гађања. Како би оцена гађања била максимална и додељени задатак у потпуности реализован, неопходно је константно увежбавање ракетних јединица у складу са дефинисаним стандардима и нормама.

У ракетним јединицама битан фактор представља и обука за одржавање ракетног система. Она обухвата подешавања радарске станице за осматрање и навођење и самоходних лансирних оруђа, као и одржавање ракета, које се реализује на технолошкој траци у ракетно-техничкој батерији.
 
Реализацијом ове обуке и непрекидним усавршавањем појединаца и послуга одржава се и унапређује висок ниво обучености и борбене готовости 250. ракетне бригаде за ангажовање у стално задејствованим снагама за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије и извођење дефанзивне операције противваздухопловне одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА