Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2022.

Манифестација „Музеји за 10“ у Војном музеју и Галерији Дома Војске СрбијеВојни музеј и Галерија Дома Војске Србије у Београду отвориће врата за грађане и посетиоце престонице да бесплатно обиђу изложбе организоване у тим установама у оквиру осме по реду манифестације „Музеји до 10“, која се одржава од 14. до 20. маја 2022. у част обележавања Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја.

Овогодишња Европска ноћ музеја одржава се у суботу, 14. маја, а посетиоци Војног музеја имаће прилику да уживају у сталној музејској поставци и посете изложбу „Ађутанти српских владара“ која открива историјат једне специфичне службе српских официра, као и изложбом на речном монитору „Сава“.

Позивамо грађане да посете сталну поставку и Галерију Војног музеја која ће бити бесплатна за посетиоце, у суботу 14. маја у периоду од 12 до 22 сата, а 15, 17, 18, 19 и 20. маја од 10 до 17  часова.

Богат програм за заинтересоване грађане спремио је и Медија центар „Одбрана“, те ће посетиоци бити у прилици да у Великој галерији Дома Војске Србије посете изложбу познатог сликара и вајара Милоша Шобајића и упознају се са изабраним делима уметника насталим у различитим фазама његовог стваралаштва, а која се данас чувају у приватним и државним колекцијама.

Ово је прва изложба која је организована у Београду после уметникове смрти у сарадњи са Удружењем Милош Шобајић, а посебан сегмент поставке чини документарни материјал који се састоји од приватних фотографија, плаката који најављују изложбе, личних предмета попут палете, штафелаја, радног одела и ципела, до личних предмета.

Изложба ће бити отворена и после манифестације “Музеји до 10”, односно до 2. јула.

Заинтересовани грађани ће, такође, од 18. маја у 13 сати имати прилику да обиђу зграду Дома Војске Србије и упознају се са историјом архитектуре палате Ратничког дома. Зграда Дома Војске Србије, некадашња палата Ратничког дома, представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1932. године, према пројекту архитеката Јована Јовановића и Живка Пиперског.

Посетиоци ће, такође, моћи да посете велелепну терасу – некадашњи симбол Београда, као и свечане салоне у којима се чувају најрепрезентативнија дела из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије.

Заинтересовани за туру обиласка зграде Дома Војске требало би да се пријаве позивом на број 011/ 3234–712 до 17. маја у периоду од 7.30 до 15.30 часова.

Посебан детаљ у богатој понуди Медија центра “Одбрана” у оквиру манифестације “Музеји до 10” биће оригинална поставка “Ракијаарт” у малој галерији Дома Војске Србије, у којој ће бити изложена дела 12 сликара.

Жељко Ђуровић, Славко Крунић, Борис Драгојевић, Василије Доловачки, Зоран Круљ, Драган Мартиновић, Горан Митровић, Зоран Ивановић, Момчило Мацановић, Слободан Вуковић, Милутин Обрадовић, Јовица Панић Јоле – чији је рад данас међу најзначајнијим на нашој ликовној сцени, сваки на аутентичан начин, нашли су нови смисао и ислуженој ракијској буради удахнули нови живот, претварајући их у уметничка дела.

Грађани ће бити у прилици 14. маја да обиђу поставку “Ракијаарт” као и изложбу дела сликара Милоша Шобајића у периоду од 11 до 22 часа.

Манифестација „Музеји за 10” је национална и највећа музејска иницијатива на територији Србије, и јединствена у европском културном простору. Тема овогодишње манифестације „Музеји за 10“ је „МОЋ МУЗЕЈА“ и фокусира се на то да музеји имају моћ да трансформишу свет око нас, јер су места нових открића која подучавају о прошлости и инспиришу нове идеје.
photoФОТОГАЛЕРИЈА