Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2022.

Министар Стефановић уручио медаљу најбољој сестри ВМА



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас медаљу за најбољу сестру на свечаности поводом обележавања Међународног дана сестринства која је ове године припала медицинској сестри Мари Тешић из Службе за здравствену негу Војномедицинске академије. Честитајући празник свим медицинским сестрама, министар Стефановић рекао је да то колико је медицинска сестра важна разумемо и те како у тешким тренуцима.

Обраћајући се на свечаности он је подсетио на значај и улогу медицинских сестара, као и на то колико посвећено брину о сваком пацијенту који затражи помоћ и колико се боре за његово оздрављење.

– Осећај неизвесности, мисли које пролазе кроз главу и, наравно, она једна које се сви тада сетимо - Џабе све, ако немамо здравље. Истина. Све остало у том тренутку делује потпуно неважно. Појављује се она. Носи стотине различитих имена, али исти умирујући осмех који брише страх и зебњу. Иста је као што су је описивали наши рањеници у давнашњим ратовима. Као што су и они који су бележили та времена записали „да напишем томове никада не бих казао ни милионити део онога што осећа душа једног човека који је негован у болници, оно што казује један поглед његових очију и једна реч његова“ – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да су добровољне болничарке тада обављале различите послове – од превијања рана, мерења температуре, давања лекова, до храњења пацијената, читања или писања писама.

– Долазиле су у болницу у седам часова ујутру и у њој, најчешће, остајале по цео дан. Често и током ноћи да би дежурале поред тек оперисаних рањеника. Пре визите лекара спремале су материјал за превијање рана, а током визите асистирале приликом развијања рана, прања и поновног завијања. Самостално су проводиле лекарске налоге, давале лекове, стављале болеснике, пресвлачиле, мењале постељину, водиле рачуна да пацијенти једу. Од тада до данас многе су добиле орден за храброст. Од тада до данас њихов, односно ваш, посао  је исти, ту сте да будете светло које оболели види у мраку, да будете извор наде, снаге да се бори са болом и болешћу, да се бори за здравље и живот. Ваша реч, охрабрење, осмех, убеђен сам, у тим тренуцима значе више него десетина лекова – рекао је Стефановић.

Према његовим речима, колико је медицинска сестра важна, разумемо и те како у тим тешким тренуцима.

– И то искуство, утисак, убеђен сам да имају сви, десетине и стотине хиљада људи који су прошли пре свега кроз Војномедицинску академију и целокупно војно здравство. У име свих тих људи и у своје име, хоћу да вам се захвалим. Велико хвала на раду, на посвећености и што бринете о нашим родитељима, а посебно о нашој деци – рекао је министар одбране.

На данашњој свечаности у амфитеатру Војномедицинске академије, начелница Службе за здравствену негу ВМА мастер медицинска сестра Бојана Јовановић уручила је министру Стефановићу Плакету за пружену подршку развоју Службе за здравствену негу ВМА.

Говорећи о значају Дана сестринства, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић рекао је да овај празник та кућа посебно обележава.

- Имам утисак да сестре ништа не охрабрује и не инспирише као снага, успех и изузетност других колегиница и колега из окружења, оних које нам показују да је увек могуће пронаћи пут, остварити сопствене амбиције и утицај на друштво на најпозитивнији могући начин. Зато сматрам да је дошло време да ми из ВМА, ове године испишемо још једно историјско медицинско поглавље, бирањем најбоље сестре војног здравства и да први пут доделимо специјалну медаљу, која носи име наше хероине сестринства пуковника Верице Ћорлуке - рекао је пуковник Вукосављевић.

Начелница Службе за здравствену негу ВМА мастер медицинска сестра Бојана Јовановић нагласила је да је бити медицинска сестра јединствен позив који буди оно што је најлепше у људском бићу - хуманост и посвећеност послу.

- Као део тима или самостално, ми медицинске сестре, обављамо најсуптилније послове здравствене неге и бриге о пацијенту и њихов смо поуздан ослонац у свакој прилици, што је у природи нашег позива - рекла је Бојана Јовановић, која је уручила захвалнице и похвале заслужнима за развој Службе за здравствену негу ВМА.

Ове године израђена је нова медаља за најбољу сестру која носи име некадашње главне сестре ВМА пуковника Верице Ћорлуке заслужне за развој сестринског позива на ВМА, која се борила се за очување здравља, унапређење система здравствене неге и континуирано усавршавање у струци.

Осим традиционалног уручења награде за сестру године, свечаности је претходила изложба униформи медицинских сестара и техничара кроз епохе. Ово је била прилика да се кроз историјски осврт прикаже значај пружања здравствене неге.

Међународни дан сестринства обележава се традиционално још од 1974. године, 12. маја, на дан када је рођена Флоренс Најтингејл, која се сматра оснивачем модерне медицинске праксе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.05.2022
mp4 (136,3 MB)
Свечаност