Министарство одбране Републике Србије
 
06.05.2022.

Министар Стефановић: Припадници Гарде поносно чувају наслеђе предака и углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађанаПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић пoручио је данас на свечаности поводом обележавања 6. маја - Дана Гарде Војске Србије у касарни „Дедиње“ да њени припадници и данас бирани по високим критеријумима поносно чувају наслеђе наших предака, углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађана.

- Честитам вам Дан Гарде и славу са жељом да још много година градимо традицију којом се ова јединица поноси. Хоћу да вам честитам овај 192. рођендан, јер та застава наше отаџбине у вашим рукама, тај сигуран стројеви корак огледало не само ове јединице, не само наше војске, већ и Србије. Ви сте први са којима се страни гости сусрећу када долазе у посету нашој Србији. Када угледају вас, нашу заставу, ту плаву униформу, знају да су у земљи која је озбиљна, која је чврста и која уме да брани своју слободу – рекао је министар Стефановић.

Министар је подсетио и на важне делова историјата те јединице и надлежности које гардисти обављају свакога дана.

- Данас је Гарда исто оно што је била и те далеке 1830. године, сачињена управо, како је то кнез Милош Обреновић навео у свом писму, од најбољих по статусу и угледу, оних који испуњавају високе критеријуме. „Сваки отац или сродник за част да држи, коме се син прими у Гарду“, навео је кнез Милош, а  додао бих данас и ћерка, пошто смо у том правцу направили важан искорак. У састав Гарде годину касније ушао је и први српски војни оркестар, тактове чувеног „Марша на Дрину“ написао је управо његов начелник Станислав Бинички. Данас је то Репрезентативни оркестар Гарде, једна од најстаријих културних институција у нашој земљи и један од најозбиљнијих оркестара који је наша земља икада имала - рекао је министар Стефановић.

Како је рекао, можда би се неко и преварио, па помислио да је Гарда само лепо лице, плава униформа и почаст, а потпуно је напротив.

- Гарда је увек делила судбину Србије и кроз скоро два века свог постојања неустрашиво тукла најтеже битке и штитила свој народ. Остало је записано да су њени припадници носили на рукама краља Петра Првог Карађорђевића преко залеђених албанских планина, учествовали у пробоју Солунског фронта и гонили непријатеља до ослобађања Србије, а у борби против фашизма ова јединица добила је Орден народног хероја. Од оснивања па до данас, Гарда је чувала отаџбину, част наше државе и нашег народа. Њени припадници и данас, бирани по високим критеријумима, поносно чувају и наслеђе наших предака, углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађана – рекао је министар Стефановић.

И овом приликом желим да им одам заслужено признање за све што чине за наш народ и отаџбину и што често у сложеним условима испуњавају тешке задатке, иако знам са каквим се све изазовима сусрећу, истакао је министар.

- Пуно ми је срце, зато што је наша држава данас предвођена председником Вучићем стабилна, економски јака и поред свега што се дешава у свету и кризама које постоје, а у којима Србија нити је учествовала нити је за њих крива, и што имамо снаге и имамо могућности да економски јачамо нашу војску, да улажемо у њу и да је опремамо и да повећавамо плате нашим војницима. Зато што знамо да ће наша војска својом снагом гарантовати да више никад нико у Србији неће ратовати, јер не постоји нико ко би и помислио да нападне Србију, а да се неће добро замислити јер зна колика је снага њене војске која је штити – рекао је министар Стефановић.

Министар је поручио да не желимо било коме да претимо, не желимо да више икада ратујемо, али да знамо да је једини начин да не ратујемо да имамо челично снажну Војску која ће гарантовати стабилност и безбедност нашег народа.

Командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић поручио је да припадници Гарде данас са поносом и задовољством обележавају свој Дан, обогаћени искуством из још једне у низу од 192 године њеног постојања.

- То је уједно и прилика да сагледамо и оценимо колико смо били успешни у испуњавању наших тежишних задатака, реализованих у веома сложеним условима и великим изазовима са којима се наша држава и друштво суочавају. Такве околности наметнуле су и захтевају наше појачано ангажовање, посвећеност, врхунску професионалност и висок ниво морала. Из угла команданта Гарде, оцењујем да смо успешно извршили све постављене задатке, савлађујући притом и бројне тешкоће, карактеристичне и заједничке за све три мисије Војске Србије – рекао је генерал Дејановић.

Он је рекао да су одлучност, способност и одговорност припадника Гарде, као главне водиље, оправдале име и углед ове  јединице, али и Војске Србије у целокупном друштву.

-Желим посебно да се захвалим начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу, министру одбране Републике Србије Небојши Стефановићу и председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу за изузетно разумевање и подршку у изграђивању способности Гарде за извршење њених наменских задатака – рекао је генерал Дејановић.

Данашњу свечаност у касарни „Дедиње“ обележили су дефиле јединица Гарде и дефиле моторизованог ешелона, праћени наступом Репрезентативног оркестра Гарде.  Дан Гарде - 6. мај обележава се у знак сећања на дан када је наредбом кнеза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године формирана прва гардијска јединица у Србији. Припадници Гарде обележавају Ђурђевдан као крсну славу јединице.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.05.2022
mp4 (90,62 MB)
Свечаност
06.05.2022
mp4 (385,91 MB)
Обраћање министра Стефановића
06.05.2022
mp4 (215,99 MB)
Обраћање бригадног генерала Николе Дејановића