Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2022.

Председник Вучић: Поносан сам на Војску и нашу Србију



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је по завршетку приказа способности Војске Србије „ШТИТ“ да је поносан на Војску Србије и на огроман напредак.

– Поносан сам на нашу Србију, јер овде смо били и 2013. године на првом аеромитингу. Нисмо имали шта да подигнемо у ваздух, нисмо имали шта да покажемо од противаздухопловне одбране, средстава и данас сам поносан као што је и Тиосав Јанковић, легендарни борац, и Жарковић и сви људи из нашег Ратног ваздухопловства и ПВО су задовољни и срећни. Да честитам свима на изузетно извршеној вежби и могли сте да видите да су наши генерали летели у миговима, у „орловима“ наши команданти, да покажу да су увек заједно са својим војницима, да покажу да увек и на сваком месту једнако као и подофицири и војници испуњавају најтеже могуће задатке – рекао је председник Вучић.

Он је указао на то да су се данас, што на стајанкама, што на динамичком делу, могло видети 10 од укупно 14 модернизованих Мигова-29 као и 11 „орлова“.

– То је део наше бомбардерске авијације. Ту ће бити потребне, пошто је ово место где то треба да кажем, додатно улагање и зато размишљамо о нечему што се данас зове истовремено ловачко-бомбардерска авијација и ускоро ћемо донети одлуке по том питању, као што ћемо значајно да оснажимо нашу ловачку авијацију. Уколико, наравно, не буде  политичких препрека, али ако их буде на једној страни неће их бити на другој. Србија је неутрална земља и Србија мора да проналази решења да може да сачува своје небо и да може да сачува своју земљу. У складу са тим, а имајући у виду чињеницу да смо до сада могли да улажемо много више новца, јер то није питање, сигуран сам да сви људи и они који су на власти и били, и данас, воле своју војску, воле своју земљу, али данас смо имали више новца, направили смо боље услове и зато смо могли да урадимо све да овакву војску модерним средствима опремимо – рекао је председник Вучић.

Вучић је нагласио да ћемо то наставити да радимо.

– Посебно сам неким ситницама задовољан. Када посетимо наше рониоце и видимо да немају такозвана сува одела. И онда када то обезбедимо и онда када то добију наши специјалци из 72.бригаде у Панчеву, онда сам задовољан тиме. Када видим да увек бирамо и тражимо о правимо нове, и нове чизме које би биле што удобније за ноге наших војника, онда сам такође задовољан. Говорим о тим малим стварима, јер и оне су изузетно важне за наше људе, а не само ове стратешке, велике, које нам значе много да бисмо могли да одвраћајуће делујемо на сваког потенцијалног агресора. Рекли су ми генерал Мојсиловић, генерал Жарковић да смо ми некада могли, до скора да нишанимо 15 циљева у ваздуху истовремено, а да данас можемо више од 90. Моћи ћемо неколико стотина циљева да нишанимо у наредном периоду – рекао је врховни командант Војске Србије.

Према његовим речима, држава ће наставити да снажи наше Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану.

– Истовремено наше хеликоптерске јединице су све снажније. Потребан нам је много већи број пилота. Узимаћемо још хеликоптера. Оно што смо данас могли да видимо и део одбрамбене индустрије Србије, како смо од прототипа “Пасарса” успели брзо да направимо ових првих 19, претпостављам 40 треба да буде готово до краја године. То су ови са Бофорсима 40 милиметара, противавионским топовима, које можете да користите и у противоклопној борби и у противпешадијској борби са „Шилом“. Ту ћемо да додамо и „мистрал“ француске које смо већ купили. Дакле, који су такође за гађање хеликоптера, нисколетећих авиона на даљинама до 7 и 8 километара – рекао је председник.
 
Оценивши данашњи приказ готово савршеним, председник Републике честитао је Министарству одбране и Војсци Србије.

– Честитам на изванредном приказу. Задовољан сам што сам видео много деце, што сам видео много и младих људи, и старијих људи који су били заинтересовани и дошли да виде како и колико њихова војска напредује. Поносан сам на Србију, поносан на њену Војску и хвала свима који су данас ову величанствену манифестацију приредили. Нека живи Србија! – рекао је Вучић.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изразио је захвалност Војсци Србије и њеном  врховном команданту за овај приказ.

– Ово је практични доказ на који начин и како је напредовало опремање и борбена готовост Војске Србије. Данас имамо један нови, немерљив напредак који показује да Војска Србије може да успешно брани и одбрани наш народ, Србију, и да на тај начин и показујући овакву спремност, може да буде и фактор одвраћања од било какве помисли да Србија може да буде као некада поново гађана. Хвала председнику Вучићу, хвала министру, хвала начелнику Генералштаба и свим људима који су укључени у овај приказ. Ово је заиста овако нешто што свима нама Србима где год живимо пуни срце. Ово се помно прати у Републици Српској и веома смо поносни на успех који овде показан – рекао је Додик.


На данашњем приказу способности Војске Србије „ШТИТ 2022“ учествовало је више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава борбене технике, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.04.2022
mp4 (432,53 MB)
Обраћање председника Вучића