Министарство одбране Републике Србије
 
27.04.2022.

Састанак министра Стефановића са замеником команданта Европске команде ОС САД



Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са замеником команданта Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава генерал-потпуковником Мајклом Хауардом, који борави у Србији у саставу делегације помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Карен Донфрид.

Министар Стефановић и генерал-потпуковник Хауaрд сагласили су се да је билатерална сарадња у области одбране садржајна, да иде узлазном путањом и да су њени ефекти видљиви, као и да прати стратешки развој политичких и економских односа две земље.

Стефановић је истакао да се она у највећој мери реализује кроз заједничке вежбе и обуке наших оружаних снага, што омогућава припадницима Војске Србије стицање искустава и вештина које доприносе подизању оперативних способности Војске Србије и њеној већој интероперабилности. Говорећи о учешћу наших војника у мировним мисијама ЕУ и УН, он је истакао да је то још једна од потврда опредељености наше земље за сарадњу и очување мира и стабилности како у нашем региону, тако и у свету. Министар је, такође, подсетио на мисију КФОР-а на нашој територији и истакао добру сарадњу Војске Србије са КФОР-ом, која је за нас од изузетног значаја, нарочито имајући у виду да привремене приштинске институције упорно избегавају да спроведу међународно преузете обавезе.  

Саговорници су се осврнули током састанка и на европске интеграције наше земље и однос Србије према Украјини. Том приликом министар Стефановић се захвалио САД на континуираној подршци Србији на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ, наводећи да је то спољнополитички приоритет наше земље. Он  је, такође, навео да Република Србија принципијелно поштује међународно право и подржава територијални интегритет Украјине, али и да није увела санкције Руској Федерацији јер се руководи својим интересима.

Генерал-потпуковник Хауард подсетио је да се војна сарадња САД и Србије у највећој мери остварује управо посредством Европске команде ОС САД, он је оценио и да односи наших земаља напредују и изразио наду да ће билатерална сарадња у наредном периоду наставити да иде узлазном линијом. Како је истакнуто на састанку, број посета званичника из САД Србији у последње време довољно говори о значају који САД дају Србији као кључној земљи за стабилност региона. Генерал-потпуковник Хауард је, такође, оценио да сматра подједнако значајним унапређење сарадње Србије у области одбране са ЕУ, колико и са САД. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.04.2022
mp4 (48,51 MB)
Састанак