Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2022.

Изложба „Ађутанти српских владара” отворена у Војном музеју



Поводом Дана Војске Србије у Галерији Војног музеја на Београдској тврђави данас је отворена изложба “Ађутанти српских владара” која приказује историјат једне специфичне службе српских официра. Изложбу је отворио државни секретар Бранко Живановић који је том приликом рекао да Војни музеј, од свог оснивања, има задатак да чува успомену на време стварања модерне српске државе и војске.


 
- Наша историја пуна је сведочанстава о изузетном значају војске за очување суверенитета и територијалног интегритета државе. Таква улога војске одредила је и да официри пружају драгоцену помоћ владарима у пословима јачања одбрамбених капацитета Србије, наоружања и обуке војске и њених дипломатских мисија. Помоћ државном врху у реализовању бројних захтевних и поверљивих војних и државних задатака пружали су официри ађутанти - рекао је секретар Живановић.


 
Аутор изложбе је виши кустос Војног музеја др Бојана Илић, а посетиоци ће имати прилику да се кроз уметничка дела, униформе, оружје, официрске дипломе, одликовања, архивска документа и публикације упознају са разноврсним задацима повераваним ађутантима српских кнежева и краљева од 1835. до 1918. године. Изложба приказује и значајне догађаје у којима су учествовали ађутанти мењајући политичке токове Србије. 
 
-У оквиру шест тематских целина ове изложбене поставке, које су одређене периодима владавине српских кнежева, односно краљева, посетиоци ће моћи да сазнају шта је све утицало на избор ађутанта, које су биле особености њихове службе, као и да се упознају са биографијама одабраних ађутаната. Изложени су делови униформе, ознаке и оружје којима се приказују карактеристике визуелног идентитета владаревих ађутаната током 19. и почетком 20. века - рекла је директорка Војног музеја потпуковник Невенка Дармановић.

У фонду Војног музеја налазе се лични предмети истакнутих српских официра, попут генерала Павла Јуришића Штурма, војводе Живојина Мишића, војводе Степе Степановића, генерала Милојка Лешјанина, генерала Лазара Петровића, и многих других. Посетиоци ће имати прилику да виде и  кинџал (врста ножа) који је пуковник Лазар Петровић, почасни ађутант краља Александра Обреновића, добио од султана Абдул Хамида док је боравио у Цариграду као војни изасланик крајем 19. века.
 
Отварању изложбе присуствовали су бригадни генерал Синиша Кресовић, начелник Војног кабинета председника Републике Србије, помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић, секретар Министарства одбране Милица Ћатић, бригадни генерал Никола Дејановић, командант Гарде Војске Србије и начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Драган Милковић.


 
Ађутанти су били симболи владарског достојанства и носиоци дворског церемонијала. Прича о ађутантима српских владара је и прича о српском Двору, владарским политикама и репрезентацијама српских владара у јавности.
 
Изложба ће бити отворена за посетиоце у Галерији Војног музеја, а сви заинтересовани  моћи ће, уз бесплатан улаз, до 22. маја да посете ову поставку.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.04.2022
mp4 (80,52 MB)
Изложба