Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2022.

Обука војника у јединицама Речне флотилеНа реци Дунав код Београда и Новог Сада у току је обука војника генерације „децембар 2021“ који други период војног рока служе у пловним јединицама Речне флотиле.

Војници укрцани на речне бродове се оспособљавају за дужности бродараца, сигналиста и бродских артиљераца, а у овом периоду обука се реализује на сидришту, како би се у потпуности припремили за извршавање задатака на својим борбеним станицама који их очекују у пловидби и на извршењу програмских гађања.
 
У складу са програмом обуке, војници се оспособљавају за правилну употребу палубних средстава и извођење палубарских радова, руковање и одржавање бродских артиљеријских топова, као и слање и пријем сигнала за бродске покрете и комуникацију у здруженом пловљењу. 


 
Војници рода речних јединица три четвртине војног рока служе укрцани на пловним објектима Речне флотиле, како би се прилагодили на специфичне бродске услове и савладали сложене садржаје обуке који захтевају максималну концентрацију и тимски рад.
 
Захваљујући посвећености командира, инструктора и свих чланова посаде, војници се брзо привикавају на бродски амбијент, о чему сведочи и жеља многих од њих да, по завршетку служења војног рока, постану део професионалног састава у речним јединицама Војске Србије.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА