Министарство одбране Републике Србије
 
29.03.2022.

Саопштење



Приликом реализације редовног задатка извиђања из ваздуха у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конгу (MONUSCO) данас је на истоку те земље дошло до пада хеликоптера у којем је страдао и припадник Војске Србије потпуковник Дејан Станојевић.
 
Према првим информацијама, на хеликоптер је пуцано са земље, након чега се ваздухоплов запалио и срушио. У паду хеликоптера није било преживелих.
 
Потпуковник Дејан Станојевић је рођен 22. децембра 1979. године. У Војсци Србије је од 28. септембра 2002, а у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конгу се налазио од 24. октобра 2021. године.
 
Војска Србије је његовим одласком изгубила часног припадника, врсног старешину и експерта јединица за електронска дејства. Током богате војничке каријере више је пута награђиван и похваљиван, а иза себе је оставио супругу и двоје малолетне деце.
 
Министарство одбране и Војска Србије предузеће све неопходне мере за повратак тела покојног Дејана у Републику Србију и пружиће сву неопходну помоћ његовој породици.
 
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић упутили су телеграме саучешћа породици трагично страдалог припадника Војске Србије.