Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2022.

Министар Стефановић положио венац поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић положио је данас венац крај спомен-обележја у касарни „Југовићево“ у Новом Саду, поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије. Он је поручио да никада више 24. март у Србији неће бити један обичан дан не само за Србију, већ и цео свет. „То је дан који је не само симбол нашег бола, већ симбол неправде. Ужасне неправде која је учињена нашој земљи“,  рекао је министар Стефановић.

Министар одбране венац је положио у пратњи заменика начелника Генералштаба генерал-потпуковника Петра Цветковића и заменика команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадног  генерала Жељка Билића. Венце су положили и председник Покрајинске Владе Игор Мировић, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, делегације Удружења ратних војних инвалида Новог Сада, породице погинулих, делегације Удружења ваздухопловаца Војводине, СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а Града Новог Сада, делегација Организације резервних војних старешина Града Новог Сада и Удружења бораца органа безбедности и војне полиције Републике Србије.

Министар Стефановић је, обраћајући се окупљенима, рекао да никада више 24. март у нашој земљи неће бити један обичан дан.

- Овај дан је 1999. године за Србију постао симбол бола, а звук сирена за ваздушну опасност нешто што се дубоко урезало у души и срцу свакога од нас. Мислим да се свако од нас живо сећа где је био и шта је радио те среде 24. марта када су се први пут огласиле сирене. Нажалост, сећамо се и оного што је уследило. Некима су та сећања замрзнута у болу, јер су изгубили своје најближе, своје супружнике, своју децу, своје родитеље, неког блиског, неког кога не могу да прежале. Двадесет три године је премало да та сећања избледе. Сваки дан је вечност за бол који је наш народ претрпео – рекао је министар Стефановић.

Он је рекао да ће проћи и године и векови, на наше место ће доћи наши синови и ћерке, унуци, њихова деца, али то не сме да се заборави.

- Никада не смемо да заборавимо, јер морамо да памтимо и бол и страх, и срушене мостове, и спаљене возове, породилишта, школе, породичне куће. Памтићемо свако име и презиме, и сваку невину жртву, јер то су била нечија деца, очеви и мајке, пријатељи, сестре, баке и деке. То су били људи којима су живот, радост, пролеће, детињство или најлепше доба у којем су уживали са својим најближима прекинути у једном дану заувек. То су били и заувек ће остати хероји Србије. И тих 78 дана и ноћи тог пакленог пролећа 1999. године потврдило је нераскидиву везу наше војске и нашег народа. Наши војници били су одлучни да се брани своје, иако суочени са далеко надмоћнијим од себе, неустрашиво су бранили отаџбину, једину коју сви ми имамо и нису је изгубили. Војска Србије, тадашња Војска Југославије, била је, јесте и биће увек поносна што је саткана од људи који свакодневно изнова показују да срце које куца за Србију ништа не може да заустави – рекао је министар Стефановић.

Он је рекао да зато данас жели да у Новом Саду покаже посебно поштовање према херојима 240. самоходног ракетног пука противваздухопловне одбране наше војске, који су дали своје животе у неравноправној борби против НАТО агресије, штитећи своју земљу и свој народ.

- И наша је обавеза да одамо почаст нашим херојима и српским ваздухопловцима, херојима са Кошара и Паштрика и свих наших јединица. Наша је обавеза и да не дозволимо свету да заборави, нашу побијену децу, њихово заустављено детињство, јер је то бол који никада и ничим не може да се залечи. Мете у ваздушним нападима нису били само војни објекти, далеко од тога. Нису били чак ни само инфраструктурни - мостови, фабрике, саобраћајнице, већ и школе, болнице, градски тргови, медијске куће и споменици културе. Цивилне жртве срамота су, која међународна заједница носи на души, и никада више 24. март неће бити један обичан дан, не само за Србију, већ и за цео свет. То је дан који је не само симбол нашег бола, већ симбол неправде. Неправде, која је учињена према нашој земљи, и за коју се још нико ни довољно јасно ни довољно гласно није извинио. Порушено је 250.000 објеката, више од хиљада километара пруге и путева, 39 болница. Изградили смо нове, подигли смо Србију по ко зна који пут у нашој историји из пепела. Али смо врло јасни у поруци да НАТО бомбардовање јесте био злочин и агресија над нашим народом и то данас захваљујући председнику Вучићу смемо и можемо уздигнутог чела да подсетимо – рекао је министар Стефановић.

Одлука о агресији на нашу земљу, рекао је министар Стефановић, донета је први пут у историји без одобрења Савета безбедности Уједињених нација.

- Није се смело догодити, а догодило се. И зато се не сме заборавити. Да би данас били вешти и паметнији, да би градили, али и да би знали како да заштитимо и сачувамо нашу Србију. - Србију, у којој ће и деца наших страдалих хероја имати лепшу будућност, јер то дугујемо њиховим очевима који су положили свој живот за отаџбину  – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић, након комеморативног скупа, разговарао је са породицама настрадалих припадника 240. самоходног ракетног дивизиона противваздухопловне одбране Синише Крстића, Саше Лаушева и Драгана Бандића.

Председник Покрајинске владе Мировић рекао је да се данас сећамо наших великих и храбрих хероја, који су своје животе дали за слободу и част отаџбине, као и злочина оних који су окупљени под кровом НАТО пакта организовали и починили најстаршније злочине на територији наше земље.
 
- Највећу захвалност дугујемо онима који су не питајући за цену, а цена су често били њихови животи, одмах ступили на своју дужност одбране отаџбине. Многи од њих су положили своје животе, а многи остали рањени, многи остали без своје имовине и сви заједно дали велику жртву којој се данас дивимо. Ипак, када говоримо о најтужњем сећању, о најтужнијем белегу, сетимо се и бележмо жртве које су дали најневинији – деца. И када у тим преиспитивањима у сећањима говоримо о опросту, о забораву, постоји једна ствар коју међу нама често изговарамо – све можда можемо опростити, сигурно да ништа не можемо заборавити, али најневиније дечије жртве, којих није било мало, не можемо ни опростити ни заборавити. Сећамо се и данас, као и свакога дана, жртава из најбесомучније и најбезобзирније, неправдене и неправне агресије на нашу земљу и са поносом истичемо жртве наших хероја – рекао је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Вучевић рекао је да 23 године после злочина над нашим народом и државом, изврешном од стране НАТО, никада није јаснија и гласнија прича о томе шта смо као народ и држава претрпели.

- Ваљда је данас свима јасно шта је прошао један мали народ, једна мала држава борећи се за оно право о којем данас цео свет прича и причајући нам о неким универзалним принципима, о неповредивости граница , о људским правима и слободима заборављају да су управо над нама и овде све то погазили. Погазили и залили крвљу и невине деце и цивила и наших јунака, припадника војске, полиције и осталих служби безбедности. И зато ми не смемо да будемо уморни од приче о НАТО агресији, зато ми немамо право да не спомињемо и не причамо и данас и пре свега сутра, будућим генерацијама о свим јунацима који су се борили за нашу отаџбину – рекао је Вучевић.

Скуп је започео минутом ћутања и одавањем поште свим жртвама, а помен погинулима током НАТО агресије  крај спомен-обележја у касарни "Југовићево" служио је војни свештеник Прве бригаде копнене војске капетан прве класе Ђорђе Стојисављевић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2022
mp4 (117,19 MB)
Полагање венаца
24.03.2022
mp4 (507,34 MB)
Обраћање министра Стефановића
24.03.2022
mp4 (313,01 MB)
Обраћање председника Покрајинске владе Мировића
24.03.2022
mp4 (374,22 MB)
Обраћање градоначелника Новог Сада Вучевића