Министарство одбране Републике Србије
 
01.03.2022.

Обука у артиљеријско-ракетним јединицама за ПВДУ артиљеријско-ракетним дивизионима за противваздухопловна дејства Копнене војске у току је редовна обука професионалног састава за реализацију колективних задатака у складу са наменом ових јединица.
 
Тежиште је на оспособљавању оператора и послуга за борбену употребу ракетних система за противваздухопловна дејства „стрела-2М“, „стрела-10М“, „шило“ и модернизованог система 40 мм „бофорс“.
Након теоретских садржаја у учионицама и кабинетима, припадници артиљеријско-ракетних дивизиона се на тренажерима оспособљавају за откривање и праћење циљева и лансирање ракета, а у теренским условима увежбавају тактичке и ватрене поступке на маршу, маскирање, поседање положаја и прорачун елемената за извршење гађања. 
 
У наставку обучавања следи реализација тренажних и контролно-тренажних гађања на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, а затим и бојево гађање циљева у ваздушном простору на полигону „Пасуљанске ливаде“, када ће се у пракси проверити обученост јединица за извршење наменских задатака. 
Артиљеријско-ракетни дивизиони за противваздухопловна дејства намењени су за непосредну заштиту јединица Копнене војске, а реализацијом ове обуке обезбеђује се висок ниво оспособљености јединица за уништавање циљева у ваздуху. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА