Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2022.

Ученици војних школа – шампиони у стрељаштву



Војна гимназија и Средња стручна војна школа, осим врхунског образовања, својим ученицима пружају и бројне могућности да афирмишу своје таленте. Захваљујући избору средње школе, Хелена Мишчевић, Урош Вукојевић и Лука Милошевић открили су свој таленат у стрељаштву који им је већ донео запажене успехе на такмичењима у јуниорској конкуренцији, између осталог и на недавно одржаном Првенству Србије.

Школска достигнућа ово троје младих увелико су пропраћена врхунским резултатима у спорту у којем се цене смиреност, врхунска концентрација и прецизност. Ипак, они скромно поручују да је прекретницу, која их је водила ка шампионским постољима, представљао избор средње школе.

Својим вршњацима поручују да су Војна гимназија и Средња стручна војна школа прави избор за све који знају свој пут и не плаше се изазова.

 - Пре него што сам уписао Средњу стручну војну школу тренирао сам кошарку и имао озбиљну подршку тренера јер сам био добар у том спорту. Сазнао сам да војне школе пружају својим ученицима могућност да се, осим у професионалном и стручном смислу, развијају и у правцу спорта. То ме је привукло да упишем ову школу, као и чињеница да ћу по завршетку имати сигуран посао – поручује ученик четвртог разреда 49. класе Средње стручне војне школе Урош Вукојевић.

Заједно са својим школским друговима Урош је постигао бројне медаље у кошарци, одбојци, фудбалу, стоном тенису, веслању, а онда је, на трећој години школовања у Средњој стручној војној школи, открио стрељаштво.

 - У то време, у оквиру интерната Војне гимназије и Средње стручне војне школе, отворена је ваздушна стрељана, најмодернија у нашој земљи. Чуо сам да постоји секција стрељаштва, дошао на неколико тренинга и открио да имам таленат за овај спорт – истиче Урош. Слична је прича и ученице 46. класе Војне гимназије Хелене Милошевић.

 - Стрељаштвом сам почела да се бавим у трећем разреду гимназије. Отварањем ваздушне стрељане добили смо одличне услове за тренинг, а имамо и врхунске тренере међу којима су репрезентативци Србије, многоструки шампиони и олимпијци – објашњава Хелена.

Ова млада и успешна девојка, која се у категорији јуниорки може похвалити сребром са Државног првенства малокалибарским пиштољем, екипним златом на Првенству Србије малокалибарским пиштољем у категорији јуниорки и сениорки, у будућности види себе као кадета Војне академије, а касније и припадника Војске Србије.

- Од малена ме је привлачио војни позив и допадао ми се одважан став који имају припадници наше војске. Зато сам желела да упишем Војну гимназију. Након четири године проведене у тој школи, могу да кажем да је сваки тренутак био драгоцен, јер војне школе своје ученике припремају за живот. Мислим да смо у односу на ученике цивилних школа много озбиљнији и да је искуство које смо стекли одвајањем од родитеља већ у 14-15 години, а које стичемо живећи у интернату, непроцењиво. Оно што се код нас у Војној гимназији највише цени је пријатељство. Сви смо сложни, заједно пролазимо кроз исте ситуације, добро се разумемо и градимо другарство које ће трајати за цео живот. Наравно, спремамо се и за упис у Војну академију – са осмехом открива Хелена.

Наставку спортских успеха нада се и Лука Милошевић, ученик другог разреда 51. класе Средње стручне војне школе, који је и званично проглашен за најуспешнијег младог спортисту Министарства одбране и Војске Србије за 2021. годину. За нешто више од годину дана Лука је у стрељаштву освојио 35 индивидуалних и седам екипних медаља. Са Првенства Србије за јуниоре у Смедереву донео је сребрну медаљу у појединачној конкуренцији, а заједно са друговима Владимиром Ћурчином и Урошем Вукојевићем освојио је екипно злато.

Иако је тренирао фудбал и ватерполо, Лука данас каже да је све то било рекреативно у односу на стрељаштво, које га је обузело од првог тренутка када се у Средњој стручној школи опробао у њему.

 - Ова школа има широк спектар могућности. Можете да се опробате у скоро свему. Ја сам изабрао стрељаштво, али ту су и атлетика, борилачке вештине, оријентиринг, скијање, пливање, фудбал, кошарка, веслање, шах. Одувек сам волео војни позив и из моје породице у војсци су радили и раде деда, отац и брат. Желео сам да кренем њиховим стопама. Из тога се изродило интересовање према оружју које ме је, на неки начин, довело и до стрељаштва – објашњава Лука.

Баш као што му је тешко да међу освојеним одличјима издвоји неко као најдраже, Лука додаје и да му је тешко да одлучи шта му „боље лежи“ – ваздушно или малокалибарско наоружање. Ипак, са сигурношћу каже да добре резултате постиже захваљујући тренинзима који су одлично организовани, условима у ваздушној стрељани и тренерској подршци.

Лука, Хелена и Урош тренирају четири пута недељно. Кажу да их тренинзи не ремете у учењу, јер су добро уклопљени са њиховим наставним програмима. Додатно истичу да њиховом успеху доприносе одлични услови и могућност да раде са спортистима на које се угледају.

Дечаци и девојчице који би да пођу Хелениним, Лукиним и Урошевим стопама о актуелном конкурсу за упис у војне школе могу се информисати на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole#content_one_konkursi.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.02.2022
mp4 (37,23 MB)
Ученици војних школа – шампиони у стрељаштву