Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2022.

Отворена врата на Војној академији за будуће кадете



Војна академија данас је угостила заинтересоване средњошколце који су у оквиру акције „Отворена врата“ посетили ту високошколску установу и информисали се о актуелном конкурсу за пријем нове класе кадета и условима школовања за звање будућег официра Војске Србије. Старешине, професори и кадети Војне академије били су на располагању за сва питања у вези са процедурама пријема, наставним планом и програмом, начином живота и рада као и могућностима које се младићима и девојкама у професионалној војној служби нуде када стекну диплому основних академских студија.

Продекан за наставу пуковник доц. др Александар Буквић истакао је да „Отворена врата“ традиционално постоје већ више од десет година, а да се сваке године унапређује представљање Војне академије.
 
- Овај пут смо то организовали тако да се група која дође, упозна са начином живота и рада у Војној академији, а прво и основно погледају собе у којима су кадети. После тога одлазе у једну салу где се упознају са студијским програмима, Спомен собу обавезно прођу и наравно обиђу кабинете наоружања и војне опреме, кабинете мотора и моторних возила. Незаобилазан је Спортски центар који је драгуљ Војне академије, на тај начин што на једном месту има све могуће што се тиче спорта. И наравно на крају смо увели Пиштољску стрељану, у којој чак и ти могући кандидати могу да се опробају као стрелци - каже пуковник Буквић.
 
Продекан за наставу позвао је све заинтересоване ђаке, али и њихове родитеље, да сваке суботе до 26. марта, од 11 до 14 часова, дођу на Војну академију и упознају се са предностима студирања у овој високообразовној школској установи.

- Прва и основна предност је кохезија између наставника и  кадета. Оно што је још карактеристично је да се сва неопходна литература и све оно што је неопходно налази на Војној академији и онај ко је успешно заврши, након тога има  сигуран посао. Мислим да је то велика предност у односу на било коју високошколску установу - рекао је пуковник Буквић.
 
Седамнаестогодишњи Душан Плавшић из Електротехничке школе “Земун” дошао је заједно са својим пријатељима да обиђе Војну академију и отклони недоумице које је имао око избора факултета.
 
- Утисци су добри, представљање је било јако темељно, информативно и занимљиво. Највише ми се свидела спортска сала и теретана пошто мене то највише занима, зато што волим кошарку и пливање. Желео бих можда да упишем Војну академију, нисам био сигуран, али ово је свакако оставило добар утисак – каже Душан.
 
Божана Влаховић из Београда на акцију „Отворена врата“ довела је своју сестричину како би се упознале са факултетом, наставним програмом и не крије задовољство организацијом рада и живота на Војној академији.

- Моја сестричина је одувек желела да се бави овим позивом. Сада је гимназијалка, четврта година Осме београдске гимназије, спортиста је и тренира аикидо. Одувек су је привлачиле и друге вештине, тако да је данас обишла, заједно са мном и целом групом Академију. Видели смо учионице, стрељану, спортски део. Ја сам просто одушевљена, мислим да је то право место за све младе људе – истиче Божана.
 
Акција „Отворена врата“ је прилика да се сви заинтересовани младићи и девојке распитају о наставним програмима, ваннаставним активностима,  смештајним и спортским капацитетима Војне академије.
 
Од кадета Војне академије могу да чују непосредна искуства о школовању на Војној академији. Они могу да се упознају са предностима Војне академије, која омогућава квалитетно и бесплатно школовање, смештај, уџбенике, здравствену заштиту, али и месечне стипендије.
 
Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис 100 будућих кадета Војне академије, а право да конкуришу за упис основних студија  имају младићи и девојке рођени 2001. године или касније. После завршених студија кадети Војне академије биће произведени у чин потпоручника одговарајућег рода.
 
Детаљније о конкурсима за упис на Војну академију, Медицински факултет ВМА, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу „1.300 каплара“ заинтересовани се могу информисати на званичном сајту Министарства одбране на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.02.2022
mp4 (88,19 MB)
Отворена врата
26.02.2022
mp4 (98,48 MB)
Изјава пуковника Александра Буквића
26.02.2022
mp4 (26,41 MB)
Изјава Душана Плавшића
26.02.2022
mp4 (37,43 MB)
Изјава Божане Влаховић