Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2022.

Испраћај припадника Војске Србије у мировну мисију Европске уније у Сомалији



У Генералштабу Војске Србије данас је одржана свечаност поводом испраћаја новог контингента Војске Србије у мисију Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије.
У саставу нашег контингента, који ће наредних шест месеци извршавати задатке у зони операције, су штабни официр на дужности шефа санитетске службе у мисији и медицински тим који ће бити задужен за примарну здравствену заштиту припадника међународних снага стационираних на аеродрому у Могадишу. 
 
Данашњем испраћају су присуствовали начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић и амбасадор Европске уније у Републици Србији Његова екселенција Емануеле Жиофре.
Војска Србије је учешће у војној операцији Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије започела 2012. године, а до сада је у овој мисији било ангажовано наших 95 лекара и медицинских техничара, на дужностима у команди и санитетском тиму.
 
Ангажовањем у војним операцијама Европске уније, које се реализују у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, Војска Србије даје допринос европским интеграцијама наше земље и очувању мира у свету.
photoФОТОГАЛЕРИЈА