Министарство одбране Републике Србије
 
21.01.2022.

Министар Стефановић о оркестрираним нападима и омаловажавању ГардеИзјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

“Оркестрирани напади и омаловажавања од стране разних ђиласоваца, који се сами разоткривају, неће нас зауставити у напорима и одлучној намери да континуирано и у складу са економским могућностима земље наставимо да даље унапређујемо животни стандард свих припадника система одбране и њихових породица. Њихова упадљива нервоза због јачања Војске Србије само потврђује да чинимо праву ствар.  
Док поједини међу њима говоре о наводно непобитним чињеницама и својој борби за права војника, и данас ћу их подсетити на неке ствари. Ако су вам разоружавање и 30.000 отераних људи из Војске у време када су ову земљу водили Ђилас, Тадић, Јеремић и остали много супер, а плата од 368 евра из тог времена много боља од ове данас од 645 евра, за чија права се то заправо борите? Ако вам је боље 20.000 војних лица без крова над главом, иначе „резултат“ који су иза себе оставили ваши политички саборци, од чињенице да је 1.500 људи решило стамбено питање само у прошлој години, где је ту борба за војника?  
 
За разлику од таквих „бораца“, поносан сам да су наши војници уз претходна два од око 17 одсто, добили и ново повећање плата од 8 одсто. Поносан сам на Србију на челу са Александром Вучићем, која је и у време пандемије ковида, успела да повећа плате нашим војницима и узврати им за њихов пожртвовани рад. И не смета ми што горепоменути „борци“ кажу да то није никакво повећање. По њима је 70 одсто мања плата из Ђиласових, Тадићевих, Јеремићевих времена за војнике сјајна. Мени у том  њиховом систематском и темељном уништавању Војске Србије које су спровели у време када су управљали Србијом нема ништа сјајно ни супер. Напротив, жалости ме колико је тешко исправити све далекосежне последице по војску тог њиховог „златног времена“. Али, бићемо у томе упорни.  
 
И данашњим наставком омаловажавања припадника Гарде Војске Србије одлично показују колико се боре за војнике и њихова права. Реч је о елитној јединици Војске Србије са скоро двовековном традицијом, чији припадници свакодневно улажу огроман труд и напоре у извршавање својих задатака, којих је много. Притом су  стационирани у Београду где су трошкови живота значајно већи него било где у Србији. Осим одавања војних почасти, припадници Гарде обављају бројне друге задатке и срамота је када их неко ко се представља као њихов колега назива протоколарном јединицом. Чврсто стојим при ставу да заслужују додатно повећање плате од још 10 одсто које ће добити, а шибицарско питање „где си нашао новац Небојша за то“ је отужно.
 
Министарство одбране је у погледу законитог, наменског и домаћинског односа према додељеним средствима из буџета, према оцени надлежних органа, пример добре праксе у јавном сектору. Располагање и алокација средстава у складу са Законом о буџету и Законом о буџетском систему није никаква финансијска алхемија. Права алхемија је када се рачуни приватних компанија Драгана Ђиласа, са којим је на пример синдикат „Слога“ у политичком савезу, умноже до стотина милиона евра у време док је вршио власт у овој земљи. То што ће припадници Гарде добити веће плате зове се заслужено радом, а њихово омаловажавање могу само назвати – бруком и срамотом – некога ко се представља као њихов колега.
 
Да се ради о чистом обмањивању и злонамерности најбоље говори и предлог да се наведени новац искористи за увођење стимулативних награда за највредније без обзира којој јединици припадали. Ми већ редовно за припаднике свих јединица исплаћујемо додатак за радни допринос који значајно превазилази редовни ниво и квалитет радног ангажовања. Да је реч о правим заштитницима интереса запослених то би знали.“