Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2022.

Министар Стефановић: Повећање плата припадницима Гарде од 10 одсто



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић најавио је данас, обраћајући се на конференцији за медије након реферисања о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину, да ће плате припадника Гарде Војске Србије бити повећане за нових 10 одсто.  

- Обавестио сам председника Вучића да смо у Министарству одбране у договору са Генералштабом процењивали и оптерећеност јединица и њихов положај и попуну, и да смо пронашли у свом буџету средства, дакле нећемо тражити додатна, да повећамо плату војницима из јединица у Гарди. Гарда је јединица која је посебно оптерећена, јер има огроман број задатака током године. Ни сам нисам веровао док нисам видео шта све Гарда уради у току једне године и то нису само протоколарне дужности, то је оно што грађани обично виде, ради много и има много сложенијих задатака. Њихове плате ће бити повећане за нових 10 посто, јер желимо да покажемо поштовање према свим тим људима, поготово што се налазе стационирани у Београду, где су и цене значајно веће, односно трошкови живота значајно већи, те ће им то повећање омогућити и комфорнији живот – истакао је министар Стефановић.

Да подсетимо, председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

У оквиру годишње анализе сагледани су и оцењени стање и способности Војске Србије у претходној години, могућности јединица за извршавање додељених задатака и безбедносна ситуација у земљи и окружењу, а исказане су и потребе и предложене мере за даље унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије у складу са  националним и одбрамбеним интересима утврђеним стратегијама националне безбедности и одбране Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.01.2022
mp4 (99,85 MB)
Обраћање министра одбране о повећању плата припадницима Гарде ВС