Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2022.

Председник Вучић присуствовао реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

Министар Стефановић истакао је, обраћајући се на конференцији за медије по завршетку реферисања, да је 2021. година прва после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива, као и да је веома задовољан како је завршена 2021. када је реч о набавкама из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и нагласио да и у наредним месецима, захваљујући огромној подршци председника Вучића очекујемо наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом.

- Имали смо прилику да чујемо извештај који су начелник Генералштаба и генерали који су на челу одређених Управа у Генералштабу представили и драго ми је да смо могли да чујемо шта су све новодостигнуте способности Војске Србије и какво је њено стање и опремљеност. Оно што је обележило претходну годину јесте да је то прва година после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да нам је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива – истакао је министар Стефановић.

Према његовим речима, то је нешто чиме још нисмо задовољни, те да је Генералштаб поставио амбициозне циљеве и за 2022. и за наредне године и повећао број формацијских места за запошљавање нових људи.

- Оно што смо успели, захваљујући ангажману председника Вучића, јесте да повећамо плате и ми ћемо и у овом месецу имати ново повећање од осам посто, као што смо то већ најавили. И све је то позитивно утицало да људи Војску доживе на другачији начин, да зауставимо да људи траже боље плаћена радна места у другим секторима и да људи у које смо уложили, и у њихово школовање и у обуку, остају у јединицама Војске и у Министарству одбране.

Наравно да се не задовољавамо овим што смо успели до сада, већ желимо да новим инвестирањем у људе постигнемо и боље резултате – нагласио је министар Стефановић.

Говорећи о данашњем реферисању, министар Стефановић је нагласио и да их је начелник Генералштаба детаљно обавестио о опремању јединица Војске Србије.

- Желим да кажем да сам веома задовољан како смо завршили 2021. годину, шта је оно што смо успели да набавимо из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и заиста очекујемо и у наредним месецима, и захваљујући огромној подршци председника Вучића коју смо добили претходне године, наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом. Настављамо циклус сарадње са домаћом наменском индустријом и у наредном периоду и у сва четири квартала 2022. очекујемо значајан број нових возила, оклопних транспортера, хаубица, ПАСАРС-а, НОРА, вишецевних бацача ракета, велики број комплета балистичке заштитне опреме за нашу војску – најавио је министар Стефановић.

Према речима министра Стефановића, то ће бити значајан квалитативни помак.

- Желим да се захвалим начелнику Генералштаба и свим људима у Генералштабу јер смо захваљујући огромном раду који су уложили, доспели до тога да војска има нове способности. Хоћу да се захвалим људима у Министарству одбране и свим људима који су радили заједно са Генералштабом веома тесно сарађујући да имамо после много година и на потпуно другачији начин, способност озбиљног деловања у ноћним условима. То је нешто што је војска можда могла пре 20 година у одређеном домену, сада може много озбиљније и много способније да обави задатке који су такви. То сам издвојио зато што је то један потпуно нови искорак– нагласио је министар Стефановић.

Он је истакао и да смо набавком противтенковских система корнет повећали домет противоклопне борбе на 8 км.

- Војска свакога дана достиже нове способности и уз образовање, уз сталну обуку и сталне тренинге, трудићемо се да људима учинимо поред  повећања плата и обезбеђивања станова, живот лакшим уз нову опрему, уз нове униформе, нову балистичку заштиту и квалитетнији живот за њих и њихове породице. Верујем да ће и ова година бити обележена значајнијим приливом људи и значајнијим одзивом за добровољно служење војног рока, а већина тих људи заиста пронађе своју будућност у професионалним јединицама војске – закључио је министар Стефановић.

Данашњем реферисању присуствовали су и председник Народне Скупштине Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић, председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.01.2022
mp4 (561,94 MB)
Обраћање министра Стефановића