Министарство одбране Републике Србије
 
27.12.2021.

Министар Стефановић обишао Ваздухопловни завод "Мома Станојловић"



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" у Батајници, где је истакао да је та установа благо наше Војске и да је након састанка са председником Вучићем договорено да се одвоји још осам и по милиона евра који ће бити искоришћени за унапређење капацитета и производних процеса.

- Ремонтно ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ један је од најстаријих у нашој земљи, са почецима који сежу чак у време Првог светског рата. Оно што данас Ваздухопловни завод ради је ремонт наших авиона које користи Ратно ваздухопловство, пре свега авиона типа „Орао“ и „Супер Галеб“, али и ремонт хеликоптера типа „Газела“. Оно што хоћемо да урадимо овде и након састанка са председником Вучићем договорили смо да се одвоје средства од око осам и по милиона евра, која ће бити искоришћена за унапређење капацитета, реновирања хале која служи за ваздухопловни програм, за ремонт и поправку авиона и хеликоптера, али и за завршетак фарбаре и унапређења производних процеса – рекао је Стефановић.
 
Према његовим речима, један од кључних проблема је недовољна попуњеност кадром, која ће се решавати у наредном периоду.

- Захваљујући председнику Вучићу, успели смо са јануарском платом да добијемо треће повећање за припаднике Војске, али, наравно, ја ћу се трудити да са колегама из Министарства пронађемо начине да додатно стимулишемо пре свега људе који раде у овом ремонтном заводу, баш као што смо то урадили у Војнотехничком институту, као што ћемо то урадити и у ремонтним заводима у Чачку и у Крагујевцу – нагласио је министар Стефановић.

Министар одбране је навео да се у том Заводу раде најсложенији ремонти наших авиона и хеликоптера, али и одређени производи, које је током обиласка имао прилике да види у Погону гумаре, који се раде за наше тенкове.
 
- Хоћемо да покажемо да водимо рачуна о радницима, о онима са средњом стручном спремом и о инжењерима, јер су они есенција развоја свих нових средстава и ремонта оних које већ имамо. Да бисмо имали квалитетну употребу наших средстава морамо да инвестирамо у одржавање. То пре свега подразумева кадар и зато ћемо показати да о овим људима изузетно бринемо. Такође, захвалан сам председнику на средствима која су одвојена и која ће у наредне две године бити заједнички покретач новог духа овог Завода који је, да кажем, један од блага наше Војске – рекао је министар Стефановић.

Према његовим речима, у разговору са руководством Завода и генералом Жарковићем, било је речи о конкретним пројектима које морају да се покрену након тога, али и шта је то што може да се очекује и у шта да се инвестира.

- Очекујем да Завод дође до капацитета да може да „избацује“, да тако кажем жаргонски, бар два до три „Орла“ годишње, дакле, да ремонтује на такав начин авионе и тако ћемо имати пун капацитет да са готово 500 радника можемо да вратимо некадашњу стару славу „Моме Станојловића“, а ови људи који имају огромно искуство једно су од блага наше Војске које не смемо никада да изгубимо – поручио је министар Стефановић.

Министар Стефановић, након реферисања, обишао је Погон гумаре, као и погон за ремонт и одржавање ваздухоплова.
 
Обиласку су присуствовали и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић и директор Ваздухопловног завода „Мома Станојловић" пуковник Славиша Павловић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.12.2021
mp4 (126,02 MB)
Обилазак
27.12.2021
mp4 (261,84 MB)
Изјава министра Стефановића