Министарство одбране Републике Србије
 
12.12.2021.

Председник Вучић: Поносан сам на напредак наше војске



 Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар  Вучић, после приказа способности дела хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде, коме су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, честитао је њиховим припадницима на изванредно изведеној вежби.

- У тешким метеоролошким условима извели су буквално све на перфектан начин и показала се снага. Ви сте сада могли да видите велики број хеликоптера, набављених у овој и претходној години и желим одмах да кажем да очекујемо велике набавке хеликоптера у следећој и 2023. години. Очекујемо још укупно 30 хеликоптера, од тога ће бити једанаест Х-145, четири Ми-35, три Ми-17 плус једанаест половних Ми-35 које купујемо од једне чланице Европске уније.Тако да ћемо бити, ако то смем да кажем, хеликоптерска велесила, свакако у овом региону – рекао је председник Вучић и за успешно извођење веома сложених вежби посебно честитао војницима, подофицирима и официрима који су у њима учествовали.
 
Председник Вучић је рекао и да је данас одржан састанак са министром финансија и са свим представницима наменске индустрије, односно представницима 13 фабрика и њихових зависних предузећа, као и три ремонтна завода: ТРЗ „Чачак“, ТРЗ „Крагујевац“ и „Мома Станојловић“.
 
- Оно што су важне вести за вас је да смо донели одлуку да већ у првом кварталу 2022. године, дакле у року од три месеца, помогнемо нашу наменску индустрију. Нашли смо начина са око 145 милиона евра. Тиме улажемо у куповину нових производних погона, нових машина, нове опреме, како бисмо могли да осавременимо наше фабрике, подстакнемо бољи производни процес, већу економичност и рентабилност и боље производе за нашу војску. У складу са тим, желим да вас обавестим да смо данас донели одлуку да у наредних пет година наручимо опреме, наоружања, оруђа и возила, али и убојних средстава, муниција, мина, ракета, од наменске индустрије Србије – у висини од 1.250.000.000 евра. То је додатни подстицај за развој наших фабрика наменске индустрије, али рекао бих огроман напредак и у куповини од стране Војске Србије и модернизацији наше војске. То су велика улагања, а уз све ово што сам рекао, ми нисмо урачунали оно што иначе купујемо од руских, француских и других партнера на међународном тржишту, где су улагања заиста огромна – истакао је председник Вучић.
 
Он објашњава да су то наши покушаји да из два угла осавременимо нашу војску и сачувамо нашу наменску индустрију, посебно имајући у виду услове дубоке подељености у свету и то не само између два блока, већ између више великих светских играча и више регионалних сила. Председник Србије истиче да је наш циљ да у нашу земљу донесемо и сачувамо све што је могуће и будемо обезбеђени са свим сировинама, свим материјалима, како бисмо у будућности могли неометано да наставимо производњу неопходну за нашу војску.
 
- Наша војска мора да снажи, јача. Ја сам питао и команданта Зонића, када сам пре пет година био овде, онда није било ни падобрана и сам сам се мучио и осећао осрамоћен, али смо нешто урадили у међувремену.Тада људи нису имали ни чизме ни све друго од опреме, а данас је ипак много тога другачије. Плате су значајно више. Не кажем да не може боље, али је значајно више и много боље него што је било. И у 63. падобранској мислим да ви немате, као што сте ми рекли, проблема са попуном, да је то легендарна јединица и да велики број наших младића и девојака желе да буду припадници 63. падобранске бригаде. Због тога сам веома срећан. Наравно, нама остаје још много тога да уложимо, али мислим да су и генерал Жарковић и генерал Мојсиловић, наравно и министар Стефановић веома срећни што смо донели одлуку да купимо много тога – рекао је председник Србије.
 
- Зато смо определили значајан новац и за ремонтне заводе, дакле за „Мому Станојловић“, ТРЗ „Чачак“ и за ТРЗ „Крагујевац“. Велики новац смо издвојили, верујемо да нам се он враћа. Враћа се кроз снагу Србије, кроз сигурност наших грађана, кроз безбедност наших грађана и верујемо да ћемо даљим повећавањем плата у потпуности зауставити одлив из јединица и успети да привучемо значајно већи број људи у Војску Србије. Поносан сам на нашу војску, на дисциплину наших људи, на одговорност, на озбиљност, али и на то колико наша војска напредује и колико тога смо успели да урадимо у претходних неколико година. И тај темпо, не само да не можемо да сачувамо, већ ћемо морати значајно да убрзамо – закључио је председник Вучић.
 
Председник је захвалио на постигнућима свим министрима као и директорима јавних предузећа.
 
- Данас смо разговарали о цени електричне енергије за наше фабрике наменске индустрије. Гледаћемо да држимо на минимуму тамо где Електропривреда Србије не би могла да изгуби, рекао је председник Вучић, упућујући речи захвалности људима из Електромреже, Електропривреде Србије и ОДС-а, и свима који су помагали да се сачува систем и да фабрике могу да наставе да раде и да испоручују најбољу и најмодернију опрему нашој армији.
 
Одговарајући на питање о конкретним потезима на привлачењу младих људи за добровољно служење војног рока, и степену попуњености јединица Војске Србије, председник је истакао да је највећа попуњеност јединица на југу Србије.

- Највећи број војника имамо у Нишу, Топлици, Врању, Лесковцу, Пироту... И Краљево има пристојну попуњеност, док увек најнижу  попуњеност, због највишег животног стандарда, имамо у Београду и у Војводини. Ми верујемо да је одлив био много већи пре пет година, четири или три, него што је данас, прво због повећања плата припадницима Војске – истакао је Вучић.
 
Он је додао да ће број припадника Војске Србије бити све већи како се њихове зараде буду приближавале зарадама припадника Министарства унутрашњих послова.
 
- Ове године имамо нешто већи број војника на добровољном служењу него прошле године, а ми очекујемо да наредне године  то буде и значајно више, а за две, три године много више. Ми смо повећали плате војсци претходних осам година за 70 процената. Говорим о реалним платама. Ако израчунате, то је у времену фискалне консолидације кумулативно око 7, 7.5, или  8 процената годишње. То су велика повећања а верујем да можемо да направимо и нека изузетна, али кад год смо пробали да то правимо неравномерно, за подофицире и за војнике, увек бисмо изазвали незадовољство код виших официра, па ћемо морати то да гурамо линеарно као што смо и до сада, рекао је председник Александар Вучић.
 
Додао је да је стање данас много боље.
 
- А да ли је довољно добро, па - неће никада бити. Ако човек једном каже да је довољно добро, онда не може себи да постави нови циљ, а увек је важно лествицу подизати високо и постављати нови и нове циљеве. Увек желите да направите нешто више, и ако је неко од вас новинара био овде са мном пре само пет година, када сам био као председник Владе, ја нисам могао Зонића да зауставим, због незадовољства које је излазило, не само из сваке његове речи, већ и из мимике. Могли сте да закључите колико су људи незадовољни оним што су имали. А данас када сам питао да ли је боље, недвосмислено је рекао да јесте.Доста тога смо уложили у опрему. Трудимо се и боримо, радимо и трошимо велики новац, потврдио је председник Србије и додао да је министра финансија Малог, јутрос "болела глава", али да му је он помогао да реши поменутих  145 милиона евра, јер је дуго година у "овоме" и зна где и како новац може да се пронађе – рекао је председник.
 
На новинарско питање како коментарише данашње саопштење Војног синдиката Србије, председник Вучић поручује да је и тим људима врховни командант.
 
- Ту има ствари које су полуистините и истините. Нешто што није спорно, они не споре и задовољни су модернизацијом и наоружавањем Војске Србије, као што сте то приметили у том саопштењу. И они кажу да су срећни због тога што се српска војска модернизује и наоружава боље и тако даље. Оно што кажу то је да постоји одлив људи, да је попуна лоша и тако даље. Ако мислите да је ико од нас задовољан због тога, нико није задовољан, али тај одлив је много мањи и услови су неупоредиво бољи. Када бих хтео да будем циник, а то не смем да будем, рекао бих да сасвим сигурно услови нису били бољи и када сам ја био министар одбране и када сам наследио готово непостојећу војску. Извињавам се свима овде присутним, готово непостојећу војску, у оперативном смислу речи, ако хоћете и у пуном смислу речи – рекао је председник Вучић.
 
Он је подсетио и да је некада било два авиона МиГ-21 и један МиГ-29, који су били више на ремонту него што су били у лету.
 
- Немојте да вам кажем шта смо имали од хеликоптера.Немојте да вам кажем колико је тада могло да лети „Орлова“, а колико данас. Да не говоримо о свим другим ПВО оруђима која данас имамо, а која тада нисмо могли ни да сањамо. Само сам вам испричао део тога око ваздуха, да не причам да нисмо имали ни падобране за наше војнике, ни чизме, о униформама и свему другом да не причам, а о платама већ сам рекао 70 посто су порасле од тог периода. Да ли су ствари идеалне? Ја први кажем да нису и за мене никада неће бити, зато што ћу увек да се борим да направимо бољи резултат, да направимо већи резултат, да будемо успешнији, да будемо неко ко ће моћи да се поноси, не само нашим војницима, чијим се и срцем и храброшћу и дисциплином и одговорношћу и њиховом љубави према Србији поносимо. Али наша опрема и оружје данас је неупоредиво снажније, неупоредиво моћније него што је било некада.То просто нису исте категорије, нису исте класе.То није ни слична војска, само је име исто.То једноставно није за поредити. На тај напредак сам поносан – нагласио је председник Вучић.
 
Он се осврнуо и на то колике су потребе улагања у нашу војску, које износе око два досадашња војна буџета.
 
- Ако ми кажемо на све оно о чему смо говорили у наредних пет година да трошимо не по 200 већ по 250 милиона евра годишње просечно за нашу наменску, само за оно што долази из наше наменске индустрије. Не заборавите да ће нам на све оно што долази ван наше наменске индустрије просечно бити најмање 500 милиона.То су вам два војна буџета. Само да имате у виду колика су енормна улагања у нашу војску, уз свакогодишње, а некада и два пута годишње повећање плата – подсетио је председник Србије.
 
Он је додао и да у овом тренутку припадник Војске Србије и Министарства одбране просечно прими 120 хиљада динара, уз дежурства, додатне смене и све остало.
 
- То су укупна примања. Та примања нису мала, она су нешто већа од 1.000 евра, али нам је проблем у томе што су нам оптерећени војници, подофицири и официри, што управо због недовољне попуњености раде некада посао за двоје људи. То је проблем. И зато ће плате наставити да им расту, али ћемо морати да обезбедимо бољу попуну у будућности. Када сам ја дошао, сећам се да је плата разводника и десетара, дакле војника, „де факто“ била негде око 37 или 36 хиљада динара. Данас је 58 хиљада. Неко ће да каже да није довољно. Није, али је много боље и много више – подсетио је председник Вучић.
 
На крају, председник је Министарству одбране и Војсци Србије захвалио на свему ономе што су учинили претходних дана и на свему што иначе раде за нашу земљу и за наш народ, пожелевши војницима, подофицирима и официрима срећне предстојеће празнике.
 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.12.2021
Обраћање председника Вучића
12.12.2021
Одговори на новинарска питања
12.12.2021
mp4 (50,74 MB)
Обилазак