Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2021.

Вучић: Србија наставља да развија и додатно снажи своје војне капацитете



Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са министром одбране Небојшом Стефановићем и војним врхом након војног приказа у Нишу, да се компликује безбедносна ситуација у целом свету, као и нашем региону, и да Србија зато мора даље да развија и додатно снажи своје војне капацитете.

"Како би Војска Србије била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на територију Србије", рекао је Вучић.
Вучић је пренео новинарима да му је на састанку предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022. до 2027. године.

Вучић је рекао да су у том плану предложена огромна улагања у војску и да је о томе разговарао са министром Стефановићем, и да би најмање требало уложити преко 500 милиона евра више годишње него што се сада улаже, иако су потребе и захтеви војске да то буде 700 милиона евра више.
"То је дефакато још један војни буџет", додао је Вучић и напоменуо да ипак треба имати у виду сложеност ситуације.

Вучић је рекао је на војном приказу у Нишу могао да се види рад дивизиона самоходних топ хаубица "НОРА Б-52 М15", које су производ српске војне индустрије и које продајемо на тржишту Европске уније.

Вучић је рекао да ће у наредном периоду бити значајног појачања у свим видовима Копнене војске, као и да нам је потребно више војника и да ће зато бити настављено унапређење материјалног положаја официра и подофицира.

Како је рекао, за једну земљу важно је да буду решена три елемента да би могла да опстане у савременом свету, у коме је свако свакоме вук.
То су, додаје, да обезбеди границе своје земље и сигурност својих грађана, затим да енергетски обезбеди земљу довољним количинама струје, нафте и гаса, и да има довољно хране у будућности.

Вучић је рекао да су разговарали и о томе да треба да имамо 100 одсто попуњеност резерви хране за војску, не 15 дана као што је сада случај, већ два месеца, иако се у случају напада прелази на ратну производњу.

Вучић је рекао да ће се то разматрати са Робним резервама.

"Не слутећи ништа, већ желимо да кажемо да смо ми организована и способна држава и домаћинска и зато треба да видимо са Робним резервама да можемо, од хране до муниције, да управљамо на домаћински начин", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити великих ломова у региону и Европи због цене струје и гаса.

Вучић је додао да је гас данас 1.250 долара за 1.000 кубика на берзи, што је 4,5 до пет пута више од цене коју ми данас плаћамо.

"Морате да имете у виду да имамо количине које су ограничене уговорима од раније. Данас имамо 6,5 милиона кубика дневно које добијамо за 270 долара, а шта да радимо када је хладније, када ће наше потребе бити 10 милиона. Шта да радимо са додатних четири милиона, колико би нас то коштало", нагласио је Вучић и додао да је Србија притом у много бољој ситауцији од других у региону.

Вучић је рекао да смо јуче продали мању количину струје једној земљи у региону која је платила то по цени од 499 евра за мегават сат, док је нас то коштало 52 евра.

Истакао је да Црна Гора, Албанија, Северна Македонија купују дневно на дневном нивоу струју по цени од 350 до 400 евра за мегават.

Купују дневно 50 до 60 одсто потребе по таквим ценама, додао је Вучић и напоменуо да у Европи недостаје 70 милијарди кубика гаса, јер Кина купује све - угаљ, течни гас, сваку количину у свету.

Зато војска, као гарант стабилности и безбедности, мора да постоји и буде заиста одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да може да угрози Србију, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће сутра бити одржан састанак са целом наменском индустријом у Србији.

"Наше наруџбине су од, наше наменске индустрије 200 милиона евра годишње, а мораће да иде преко 250 милиона само од домаће наменске индустрије, коју морамо да оснажимо", навео је Вучић.

Додао је да за многе наше производе војне индустрије постоји тржиште у целом свету.

"Цене свега скачу, од битумена и цемента да не причам. Много проблема има, али гледамо да се носимо с тим. Задовољан сам ангажманом тих људи, али нисам никада и никада нећу бити спремношћу и готовошћу. Али, сам задовољнији него што сам био некада", рекао је Вучић.
Чак и када будемо много јачи нећу бити задовољан, додао је Вучић.

"Тако и у војсци, имате 14 авиона, па онда морате да повећате број. Када купите четири МИ 13, кажу треба ескадрила од осам, а онда кажу, на основу искуства, да буду три јединице по три. Када увек нешто набавите, отворе се нове ствари које треба да набавите да бисте постигли резултат. Набавка муниције, горива, јер ти људи морају да вежбају на опреми коју смо набавили", истиче Вучић.

Како је рекао, набављамо и трошимо огроман новац за нашу војску.

"Она је данас многоструко снажнија у односу на оно када сам постао министар одбране. Срећан сам што смо донели велике промене. Да ли је идеално и добро, још далеко од тога", закључио је Вучић.
 
Немамо одлуку о увођењу обавезног војног рока

Вучић је рекао је да још нема одлуке о увођењу обавезног војног рока.

Вучић је, на питање око поновног враћања обавезе служења војног рока, рекао да има пуно проблема с тим, много отворених питања.

"Немамо одлуку о томе, јер има више отворених питања", објаснио је Вучић и додао да би то свакако било спасоносно за војску.

Вучић је указао да је, једно питање, на пример, од ког годишта ће да се примени војна обавеза, и да, ако се пресече и каже од 2004. или 2005. то би значило око 35.000 момака, број који војска у овом тренутку не може да прихвати, јер је капацитет до 10.000.

Ту се, додаје, онда поставља питање кога ослободити, а кога не, па и колико ће држава плаћати војнике, иако је то најмањи проблем, а онда и да ли команда обуке може да обучи војнике.

"То је само део питања у вези ове стратешке одлуке. Знам да је већина становништва за ту одлуку, али има милион проблема о којима разговарамо, а тако разматрамо и значајно увећање плате за добровољно служење војног рока. Још вагамо између те две одлуке", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да свакако мора да се оснажи наша војска, која мора да има додатних минимално 5.000 војника.

Рекао је да држава купује опрему, и да, на пример, неко мора да лети у тим авионима, а сада више нема довољно пилота, па нови људи морају да се шаљу на обуку.

"То нису једноставне ствари, војска је компликован систем, и не може да се изгради за годину или две. Ми је градимо девету годину на озбиљан начин и тек се сада виде помаци", објаснио је Вучић и додао да јавност не види све што има војска, јер се приказује само један део.

Истакао је да је наша војска неупоредиво снажнија него што је била, а за неки месец, додаје, могао би да каже да више нисмо лака мета као што смо били, и да више нико неће моћи да се игра с нама мачке и миша.

Тиме, сматра, више никада неће да страдају мала Милица, и мала Сања на мосту у Варварину.

"Тада нисмо имали довољно снажну војску да се супротставимо и земљу одбранимо, то су ствари које се мењају", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је изнео само део проблема у вези питања које се чини "лаганим".

"Све рачунице смо направили, али није једноставно такву одлуку донети", закључио је Вучић.
 
Пре краја године стижу "Корнети" из Русије

Вучић је изјавио да већ пре краја ове године очекује да у Србију из Русије стигне противоклопна оруђа - противоклопне ракете "Корнет", што ће значајно оснажити Војску Србије.

Вучић је рекао да очекује и значајне набавке по питању опремања и наоружавања војске у 2022. године, а посебно у периоду од 2023. до 2025. године.

Вучић је истакао да посебно треба да појачамо противваздушну и ловачку авијацију, као и ловачко-бомбардерску авијацију.

Вучић је рекао да је разговарао са најважнијим људима из Министарства одбране и Војске Србије о војно-безбедносној и економско-политичкој ситуацији у региону и свету са потенцијалним последицама у будућности на угрожавање безбедности Србије и њених грађана.

Вучић је рекао да су имали у виду сву сложеност ситуације са којом се данас суочавамо - нарастајуће тензије на истоку Европе и све снажнији сукоби економско, енергетско политички између западног света и Кине и Русије и преламање интереса великих сила и регионалних сила у нашем региону.

"То нам даје обавезу да даље снажимо српску војску и разговарали смо како да попуњавамо јединице и даље побољшавамо материјални статус војника, официра и подофицира, иако је сада боља ситуација него пре, и како да у наредном периоду додатно привучемо људе да служе војску како би могли све јединице да попунимо у складу са циљевима", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити одређених измена стратегијских докумената у смислу потреба даљег јачања наше војске и дугорочног чувања наше војне неутралности, и који ће јасно омеђити потребе достизање одређеног нивоа снаге војске и капацитета Војске Србије.
 
Већа улагања у Војску Србије, Србија сама осигурава своју слободу

Србија неће никога да напада, али наше је да земљу чувамо, посебно због тога што нисмо чланица НАТО и што сами морамо да осигурамо своју слободу и сигурно небо и то ћемо бити у стању, поручио је Вучић и најавио значајно већа улагања у војску.

Вучић је рекао и да војска тражи огроман новац, од 700 милиона евра годишње, мимо повећања плата од осам одсто, али да им ништа није обећао док се за око месец дана не ураде опсежне анализе.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли је добио списак жеља војног врха, шта би могла да добије војска да би се модернизовала и да ли за то има новца и додао да ће захтевима изаћи у сусрет, али не у толиком обиму.

"Захтеви војске су оправдани, јер они имају стратегијске одлуке шта да прате у региону и свету и морају да знају какву снагу морају да имају и да буду снажнији, и од кога и у које видове војске треба улагати", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је реч о великим парама које би водиле страховитом снажењу Војске Србије и најавио да очекује да министар финансија Синиша Мали дође у Ниш како би то размотрили. Вучић је нагласио и да војни буџет не сме да угрози план "Србија 2025", ни износ јавног дуга у односу на БДП.

"Мања процена би била реална, али буџет војске ће да представља огромну разлику у односу на већину у региону, не на све", рекао је Вучић наводећи да неке земље које су богатије купују више наоружања, као што је Мађарска.

Вучић је рекао да и Румунија и Хрватска снаже војску, као и да Албанци на Косову и Метохији више улажу, што је ситан новац у односу на Србију, али да ништа не треба потцењивати.

Вучић је рекао да би војска могла да тражи и милијарду евра годишње и да види куда то иде указујући колико у свету расту потребе и колико се броји наоружање.

Извор: ТАНЈУГ
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.12.2021
Обраћање председника Вучића
11.12.2021
Одговори на питања новинара