Министарство одбране Републике Србије
 
10.12.2021.

Војној академији донација скијашке опреме из Велике БританијеКадетима Војне академије од ове зиме биће на располагању нови комплети скијашке опреме за турно скијање. Реч је о донацији Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Министарству одбране Републике Србије вредној 50.000 фунти. У име амбасадорке Шан Меклауд, донацију је данас, у Спортском центру Војне академије, уручио изасланик одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске пуковник Саша Тоумз.
Обраћајући се присутнима у име Војне академије, пуковник ванр. проф. др Драган Трифковић, подсетио је да су у марту ове године припадници Војне академије и Центра за зимско ратовање Оружаних снага Велике Британије на Копаонику реализовали заједничку обуку у зимским условима, што је имало велики значај у обогаћивању наставног плана и програма увођењем вештине турно скијања.
 
- На основу тог искуства, увели смо турно скијање у неке од студијских програма, као важан део обуке у зимским условима. Наш главни циљ је посебно оспособљавање кадета рода пешадије за ратовање у зимским условима, на непроходним теренима и отежаним временским условима. Захвални смо британским инструкторима и претходном изасланику одбране пуковнику Нику Илићу, који нам је помогао да организујемо и спроведемо ову заједничку обуку. Такође, захвални смо садашњем изасланику одбране пуковнику Саши Тоумзу и његовом асистенту Мирку Похулеку, који су у овим специфичним околностима за кратко време успели да набаве ски опрему према нашим потребама. Донација Уједињеног Краљевства, управо пред зимску сезону, омогућиће нашим кадетима да се обучавају по новом програму – закључио је пуковник Трифковић.
 
Изасланик одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду пуковник Саша Тоумз истиче да је ова донација само један од показатеља добре сарадње између две земље.
- Данас смо овде како бисмо уручили скијашку опрему, као донацију британског Министарства одбране. Ова донација је део све развијеније војне сарадње између наше две земље. Ова донација је и надоградња прошлогодишње обуке у зимским условима и надам се да ће користити Војсци Србије како би наставила да развија нове концепте обуке. Заиста се радујем што ћу видети како користите ову опрему – поручио је пуковник Тоумз.
 
У знак захвалности за пружену подршку, амбасадорки Уједињеног Краљевства Шан Меклауд, на данашњој активности је додељена Плакета Војне академије, коју је у њено име примио изасланик одбране пуковник Тоумз.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.12.2021
mp4 (41,47 MB)
Уручење донацијe