Министарство одбране Републике Србије
 
10.12.2021.

Војној академији донација скијашке опреме из Велике Британије



Кадетима Војне академије од ове зиме биће на располагању нови комплети скијашке опреме за турно скијање. Реч је о донацији Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Министарству одбране Републике Србије вредној 50.000 фунти. У име амбасадорке Шан Меклауд, донацију је данас, у Спортском центру Војне академије, уручио изасланик одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске пуковник Саша Тоумз.
Обраћајући се присутнима у име Војне академије, пуковник ванр. проф. др Драган Трифковић, подсетио је да су у марту ове године припадници Војне академије и Центра за зимско ратовање Оружаних снага Велике Британије на Копаонику реализовали заједничку обуку у зимским условима, што је имало велики значај у обогаћивању наставног плана и програма увођењем вештине турно скијања.
 
- На основу тог искуства, увели смо турно скијање у неке од студијских програма, као важан део обуке у зимским условима. Наш главни циљ је посебно оспособљавање кадета рода пешадије за ратовање у зимским условима, на непроходним теренима и отежаним временским условима. Захвални смо британским инструкторима и претходном изасланику одбране пуковнику Нику Илићу, који нам је помогао да организујемо и спроведемо ову заједничку обуку. Такође, захвални смо садашњем изасланику одбране пуковнику Саши Тоумзу и његовом асистенту Мирку Похулеку, који су у овим специфичним околностима за кратко време успели да набаве ски опрему према нашим потребама. Донација Уједињеног Краљевства, управо пред зимску сезону, омогућиће нашим кадетима да се обучавају по новом програму – закључио је пуковник Трифковић.
 
Изасланик одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду пуковник Саша Тоумз истиче да је ова донација само један од показатеља добре сарадње између две земље.
- Данас смо овде како бисмо уручили скијашку опрему, као донацију британског Министарства одбране. Ова донација је део све развијеније војне сарадње између наше две земље. Ова донација је и надоградња прошлогодишње обуке у зимским условима и надам се да ће користити Војсци Србије како би наставила да развија нове концепте обуке. Заиста се радујем што ћу видети како користите ову опрему – поручио је пуковник Тоумз.
 
У знак захвалности за пружену подршку, амбасадорки Уједињеног Краљевства Шан Меклауд, на данашњој активности је додељена Плакета Војне академије, коју је у њено име примио изасланик одбране пуковник Тоумз.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.12.2021
mp4 (41,47 MB)
Уручење донацијe