Министарство одбране Републике Србије
 
08.12.2021.

Састанак министра Стефановића са замеником помоћника генералног секретара НАТО



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Хавијером Коломином Пиризом, у оквиру његове посете Републици Србији.

Министар Стефановић је оценио на почетку састанка да је за Србију важно што је на значајну позицију у Алијанси именована особа из пријатељске Краљевине Шпаније. Он је изразио задовољство учесталим сусретима на највишем нивоу, који доприносе јачању поверења и узајамног разумевања, што уз практичну сарадњу у свим областима од заједничког интереса представљају основу за развијање наших односа.

Министар одбране је истакао да Република Србија сарадњу са свим партнерима остварује на крајње транспарентан начин и да смо задовољни оствареним резултатима кроз учешће у активностима под окриљем Партнерства за мир, што за нас представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, а уз задржавање прокламоване војне неутралности. Како је додао, једна од потврда нивоа и квалитета односа јесте и чињеница да ће се наредне јесени у Србији одржати заједничка вежба Војске Србије и НАТО.

Стефановић је изразио дубоку забринутост због ситуације на Косову и Метохији, посебно за безбедност српског становништва, које је континуирано угрожено једностраним потезима привремених приштинских институција.

Он је, такође, истакао да су за Србију покушаји формирања такозване војске Косова неприхватљиви и да су свакако у супротности са свим међународним актима, те да очекујемо да НАТО укупно задржи своју позицију неутралности, а од мисије КФОР-а, као једине легитимне оружане формације на Косову и Метохији, да делује у складу са додељеним мандатом, Резолуцијом СБ 1244 и Војнотехничким споразумом, и обезбеди сигурност и безбедност за све у нашој јужној покрајини.

Коломина Пириз је истакао да је Србија цењени и поштовани партнер НАТО-а и кључна земља за стабилност Западног Балкана. Он је поновио да НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије и да је у потпуности на Србији да изабере природу свог партнерства са Алијансом.
 
Он је похвалио Србију што је већ 15 година поуздан и вредан партнер НАТО-у кроз партнерство засновано на блиском политичком дијалогу и практичној сарадњи.

 „Уживамо у доброј сарадњи у области одбране и безбедности, укључујући и интероперабилност и јачање капацитета Војске Србије, чије официре високо ценимо због њихове професионалности и посвећености“ истакао је Коломина Пириз.
 
Говорећи о региону, он је обавестио министра Стефановића да су министри спољних послова Алијансе на недавним сусретима у Риги разговарали о стабилности и безбедности на Западном Балкану.
 
„НАТО ће наставити да игра своју улогу у промовисању стабилности, безбедности и сарадње, заједно са својим партнерима, укључујући и вашу земљу, јер Србија игра фундаменталну улогу у том погледу, узимајући у обзир њен утицај у региону” рекао је Коломина Пириз.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.12.2021
mp4 (53,07 MB)
Састанак