Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2021.

Министар Стефановић: Желимо да се жене у војсци заиста осећају потпуно равноправно



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић учествовао је данас у Будви на Министарском округлом столу посвећеном представљању Друге регионалне студије „Положај жена у оружаним снагама на Западном Балкану“ који је организовала Канцеларија UNDP SEESAC. Он је поручио да Србија жели, не само да постиже добре квантитативне показатеље, већ да се жене у  војсци заиста осећају потпуно равноправно.

Министар Стефановић је, обраћајући се учесницима скупа, истакао да су Министарство одбране и Војска Србије искрено прихватили политику једнаких могућности и концепт родне равноправности, као једно од својих стратешких опредељења, као и да стратешки и плански спроводе мере за повећање заступљености жена и њихово равноправно учешће у реализацији свих задатака.
 
- Некада то звучи као фраза, али ја желим да вас уверим да заиста радимо на томе да то не буде само статистика, већ да то заиста буде нешто што људи у војсци осећају. Имали смо различите специфичности наслеђеног стања, имали смо, наравно, и потребе система одбране, али и искуства и добре примере земаља, као што је рецимо Норвешка. Имао сам прилике да чујем од представника Министарства одбране Норвешке, која има систем опште регрутације који обухвата и мушкарце и жене, како је тај поступак текао и омогућио да се од целокупног становништва изаберу они најбољи, који су потребни војсци. Норвешка је и показала на конкретном примеру, после одређеног протока времена да је то повећало ефикасност војске. Када имате такав конкретан пример, било би штетно да не размишљате о томе како да на озбиљнији начин укључимо жене – нагласио је министар Стефановић.

Министар Стефановић је указао и да је регионална сарадња за нас веома важан инструмент у домену промовисања и спровођења Резолуције Савета безбедности 1325 „Жене, мир и безбедност“.
 
- Што се нормативе тиче, у Србији нормативни основ за уређење родне равноправности чине Закон о Војсци Србије, Закон о одбрани и Закон о раду којима се регулишу услови рада у свим секторима, а наравно и у војсци. На националном нивоу, у претходном периоду, усвојено је неколико стратешких докумената - Национална стратегија за родну равноправност за период 2021. до 2030. године, усвојена пре неколико месеци у октобру, Закон о родној равноправности који је усвојен почетком 2021. и након успешне примене прва два Национална акциона плана за примену Резолуције 1325, а у току је припрема и за израду трећег – истакао је министар Стефановић.
 
Говорећи о пракси, министар Стефановић је истакао да Србија не води рачуна да то буду само неки квантитативни показатељи, зато што статистика може да буде добра, а да суштински циљ не буде постигнут.

- Наш циљ је квалитативно унапређење система управљања људским ресурсима у целини. Ми желимо да се жене у Војсци и Министарству одбране осећају потпуно равноправно, мада су у неким областима, рекао бих и супериорније у извршењу својих задатака. Надам се да ћемо следећи пут када будемо гледали извештаје о напретку, да ћете видети за 2021., 2022., 2023. годину и тако даље, значајан напредак и учешће жена, униформисаних жена, у систему командовања, али наравно и на управљачким функцијама – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је подсетио и да је у нашем друштву војска традиционално била суштински намењена мушкарцима.
 
- Даћу пример наше чувене хероине с почетка 20. века Милунке Савић. Милунка Савић је морала, да би се пријавила у војску, да се представи као мушкарац, да ошиша косу и још много тога да би ратовала, јер је не би другачије примили. И она је, не само показала да је једнака са мушкарцима који су били војници, већ да је многе и надмашила у својим војничким и ратничким способностима – подсетио је министар Стефановић.

Министар Стефановић је додао да је данас другачијe, иако је традиција да војска припада мушкарцима на овим просторима дубоко укорењена и то није лако променити за кратко време.
 
- Али морамо да радимо на томе и то упорно. Сматрам да се UNDP заиста искрено труди и да су ови резултати за сваку похвалу, и то не куртоазну, него заиста, нешто што се види се и осећа као напредак у сваком од наших министарстава. За ових годину дана и два месеца, колико обављам дужност министра одбране, трудио сам се да упознам што већи број припадника војске и Министарства. Међу њима има заиста много сјајних дама. Капетан Ана Перишић постала је први пилот ловачког борбеног авиона у нашој историји.  Поред тога што је прошла све ригорозне критеријуме, а људи из авијације знају колико је тешко доћи до тога да уопште будете пилот, а не пилот ловачког авиона, она је показала заиста завидне резултате и надмашила многе. И уз то она је мајка двоје мале деце – рекао је министар Стефановић, истичући да је капетанa Перишићa узео само као пример и да она није једина.
 
Министар је изнео и низ података у вези са родном равноправношћу у систему одбране.

– Најпре ми имамо, већ дуги низ година, повећан број жена, односно девојчица у Средњој војној школи и Војној гимназији, које школују децу или за наставак школовања у Војној академији или за припрему за подофицирске чинове у војнотехничком смислу. Ове године смо први пут имали да су више од 50 одсто ђака, који су уписали Војну гимназију, биле девојчице. А Гимназија је, суштински, нешто што вас припрема за школовање на Војној академији. На Војној академији имамо, у овом тренутку, 39 одсто жена међу кадетима – истакао је министар.
 
Стефановић је нагласио и да, међу кадетима Медицинског факултета Војномедицинске академије, жена има готово 70 одсто.

– Узевши у обзир да је војно здравство веома значајан сегмент рада Министарства одбране Републике Србије и да има око 4.500 припадника војног здравства што је велики део наше војске, када погледате да су од тога будуће даме лекари скоро 70 посто, видите колико је у овом сегменту препозната улога жена – оценио је министар.

Он се осврнуо и на значајно повећање пријема жена у професионалну војну службу.
 
– Ове године ћемо имати преко 16 одсто жена које су се пријавиле за добровољно служење војног рока, а које, наравно, регрутујемо да остану у војсци. Нешто око 14 процената жена у 2021. години смо упутили у мировне мисије. Дакле тај тренд се наставља и драго ми је да видим да се пријављују жене и да бивају изабране уз ригорозне критеријуме које међународне организације имају – нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, Србија наставља да води дијалог са својим партнерима у свету у вези са родним аспектима и додао да су UNDP и SEEAC фактички два најзначајнија партнера Министарства одбране и Војске Србије у области родних питања.

– Студија приручник који је сада урадила Канцеларија развојног програма Уједињених нација пружиће нам свакако и подршку за неке изазове који нам тек следе – рекао је министар који је подвукао важност регионалног карактера пројекта и учешће четири земље у њему.

Он се, такође, захвалио и министарки Ињац на искреном гостопримству и изразио очекивање да ће се већ следеће године, по питањима које су разматрана на округлом столу, начинити значајан напредак.

Представници земаља учесница потписали су и заједничку Декларацију о подршци родној равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану, у којој су се сложили да ће сарађивати на конкретним активностима и пројектима од заједничког интереса у вези са промовисањем различитости и принципа родне равноправности.

Шеф Канцеларије UNDP SEEAC у Србији Бојана Балон на округлом столу представила је резултате и налазе регионалне студије и приручника, са анализом резултата земаља учесница на националном нивоу и напретка у области родне равноправности.

У уводном излагању директорка Регионалног бироа UNDP за Европу и Заједницу независних држава Мирјана Спољарић Егер истакла да је овај скуп снажан подстицај јачању регионалне сарадње и нагласила подршку коју UNDP даје регионалним иницијативама и активностима у домену унапређења принципа родне равноправности у министарствима одбране и оружаним снагама.

На скупу, на коме су учествовали министри одбране Србије и Црне Горе, државни секретар Министарства одбране Северне Македоније и секретар Министарства одбране Босне и Херцеговине, сагледани су тренутно стање, као и модалитети за јачање регионалне сарадње у домену родне равноправности.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.12.2021
mp4 (148,49 MB)
Министарски округли сто
07.12.2021
Обраћање министра Стефановића