Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2021.

Свечана академија поводом Дана војних ветеранаСвечана академија поводом 4. децембра - Дана војних ветерана одржана је вечерас у  Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Министар Стефановић је, на почетку обраћања, захвалио породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској, што су својим присуством обележили овај веома значајан свечани дан у коме поносно држимо подигнуту главу.
 
- Овај дан обележавамо на спомен из 1912. године, када је готово 400 хиљада војника наше земље тада добило статус, односно, звање "стари ратник", модерним језиком то би било оно што ми данас називамо ветеран. Статус, звање које се изнедрило први пут у то време, у време када је наша Србија водила ратове, не само за своју слободу већ рекао бих и за свој опстанак - истакао је министар Стефановић.
 
Министар одбране је подсетио на сегмент из писма једног српског официра из те године са бојног поља код Битоља, који је објављен у тадашњој нашој штампи, а које је упутио својој сестри.
 
-  Иако је писмо из 1912. мислим да би могло да се односи на сваког војника, на сваки период и на сваку ситуацију када је наша Србија бранила слободу. Он у писму описује како су три дана спавали пред Прилепом на снегу без покривача и ватре на температури 12 испод нуле, за сва три дана појели само по парче хлеба, а затим у води код Битоља два дана газећи реку до груди и тако мокри кренули у бој и он каже: „не можеш да појмиш нашег војника. Храбар је као лав, издржљив је као челик, зар би ми официри могли бити кукавице кад је наш сваки војних јунак, њега је требало видети код Битоља кад по највећој киши артиљеријске и пешачке ватре гази реку, разливену, брзу 56 метара у секунди, дубоку до гуше, иде напред држећи се руку за руку, пуштајући свог друга који пада погођен непријатељским танетом и хватајући оног следећег лишен могућности да у води до гуше употреби своју силну и сигурну пушку и не помишља да иде назад. Силни су, то само онај зна који им је командовао. Ко има овакву војску победиће цео свет“ - нагласио је министар Стефановић.
 
То писмо, како је додао, изузетно је веродостојан опис на шта је све српски војник спреман да уради у борби за своју Србију.
 
- Такав је био и надаље кроз историју, кроз ратове који су уследили, такав је остао и до данас. Храбар као лав, издржљив као челик, неустрашиви борац за своју Србију. И Србија зато не сме да заборави своје војнике ветеране, не сме да заборави старе ратнике који су кроз историју војевали и изборили слободну отаџбину. Мора да чува њихова предања да би наша деца знала какви су се јунаци стварали, бранили, градили, очували нашу земљу. Мора посебну да укаже част и води бригу о оним херојима, нашим ветеранима, који су и данас са нама. Сваки од нас, али и сваки од вас мора да зна да смо свесни и поносни на то зато што сте са нама, зато што можемо да кажемо хвала за све што сте учинили и хоћемо да покажемо и поштовање и част зато што сте бранили и одбранили нашу отаџбину у судбоносним тренуцима за читаву земљу - поручио је министар Стефановић.
 
Према његовим речима, упоредо са јачањем Министарства одбране и Војске Србије, јачаћемо и наше могућности да поправимо положај наших ветерана како би заједно убрзаним корацима и достојанствено градили бољу будућност за нашу децу.
 
- Да никада не ратујемо, али да никад не заборавимо шта су људи који то јесу урадили учинили за свакога од нас. Живела Србија! - поручио је министар Стефановић.
 
Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, честитала је празник Дан војних ветерана, истичући да је у својој дугој и богатој историји Србија пролазила кроз различите периоде, мењала се, јачала и богатила.
 
- Са својом земљом јачала је и стасавала и њена војска, која је данас, са поносом то можемо истаћи, право огледало како се традиција може уклопити у савремене токове живота, а да се не изгуби суштина. А суштина је љубав према отаџбини, понос на оно ко смо, одакле смо и непокорност која је одувек била својствена нашем народу – истакла је Пауновић.
 
Слободу, како је додала, никада нисмо дали, а тешком муком и уз велике губитке долазили смо до дана победе, мира, весеља.
 
- Многи који су икада и помислили о нашем народу као малом, као немоћном, уверили су се у своје погрешне процене и пожелели су да овај херојски, српски народ, пун части и поноса буде његов савезник. На данашњи дан обележавамо један од највећих војних празника – Дан војних ветерана, дан ратника, устаника, хероја, Дан оних који никада нису пристали на бег, пораз, предају. Дан хероја, који су безброј пута гледали смрти у очи и многи су на жалост у том погледу нестали, али и тада с осмехом на лицу и жаром у очима – истакла је Пауновић.
 
Према њеним речима, управо због њих и њима сличних, келнске новине пред крај Првог светског рата писале су да се мало војника тукло онако како се тукао српски војник – он је умирао тамо где му је било наређено да се држи.
 
- И свако слово из ових новина било је истинито - држали су се вољни да жртвују и живот за земљу којој су се заклели на верност. Прослава Дана војних ветерана и Свечана академија коју смо организовали само је један мали допринос успомени и очувању успомене на хероје нашег народа, на њихова надахнућа и на њихову величанствену борбу за слободу. Слободу коју су освојили давши подстрек данашњим генерацијама које су их следиле да очувају и стварају државу и институције које ће чувати те вредности, али да пре свега, да вредности наших ветерана препознају, негују и носе у себи – нагласила је Сузана Пауновић.
 
Како је истакла, и данас, након више од једног века пред нама је исти задатак - испунити завете предака и чувати и развијати трајне вредности на којима је наша држава настала и опстала.
 
- Ми, који смо потомци славног Карађорђа, борбеног Милоша, интелектуалаца попут Пупина, Тесле, војвода, какви су били Мишић, Путник, Бојовић. Земља која је дала хероје као што су Тепић, Мирковић, Леовац и многи други, имамо много и довољно сасвим разлога и мотива да се водимо изреком „ко сме тај и може“ и да нађемо начина увек да чистог образа превазиђемо све препреке на путу просперитета наше Војске и наше државе – поручила је Сузана Пауновић.
 
Према њеним речима, поучени смо делима оних који су исписали историју и учинили да њени најблиставији одељци носе назив Србија.
 
- Сигурна сам да пламен за бољим сутра који носимо у генима никада неће утихнути, јер Србија и њен народ и не знају за друго осим да увек стоје поносно и пркосно. У име председника Републике и врховног команданта Војске Србије срећан вам Дан војних ветерана – поручила је Сузана Пауновић.
 
Поводом Дана војних ветерана, министар Стефановић уручио је признања за успешну сарадњу, допринос у раду и реализацији пројеката и других активности Министарства одбране и Војске Србије. За пружену помоћ приликом реализације активности излагања културног добра „Сава“, плакете Министарства одбране министар Стефановић уручио је шефу Лучке капетаније Београд Милану Николићу и секретару Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарку Главашу.
 
На свечаној академији поводом Дана војних ветерана, у оквиру културно-уметничког програма, кроз сценске приказе и вокалне наступе, гости су имали прилику да виде и чују омаж херојима српске историје уз присећање на оне који су животом платили слободу нашег народа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.12.2021
mp4 (147,38 MB)
Свечана академија
03.12.2021
mp4 (398,48 MB)
Обраћање министра Стефановића
03.12.2021
mp4 (375,45 MB)
Обраћање изасланице председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузане Пауновић