Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2021.

Министар Стефановић уручио награде ученицима победницима конкурса „Наш војник, наш херој"



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас, у Галерији Војног музеја, награде ученицима основних школа, победницима конкурса „Наш војник, наш херој", који су заједно организовали Министарство одбране и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Награђеним ученицима, њиховим учитељима и наставницима, честитали су и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председница Комисије за избор радова помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

Честитајући награђенима, министар Стефановић је подсетио да су пре само два месеца министарства одбране и просвете потписала Споразум који је омогућио да ово такмичење постане део креативности основаца.

- Видео сам један део радова када сам дошао и имаћемо прилику да детаљно погледамо све што сте насликали, израдили, написали. Желимо да видимо све што је део тог вашег стваралаштва и што показује колико волите наше војнике и нашу војску. Драго ми је да видим да то постаје одраз лепог, патриотског духа који наша деца имају – истакао је министар Стефановић.

Министар је закључио да деца воле нашу војску и да их интересује оно што наши војници раде.

- Мислим да некада можемо још више да покажемо шта је то што наши војници раде, да покажемо шта је то што раде и за нашу децу, јер немојте никада заборавити да су војници и наша војска ту за наш народ, да чувају нашу децу, да обезбеде нашу сигурност и безбедност, да ми можемо мирно да спавамо док они раде свој посао – нагласио је министар Стефановић.

Он је изразио посебно задовољство јер су радови пристигли из целе Србије, додајући да одлука који су радови најбољи није била лака.

- Комисија је морала озбиљно да се помучи ко ће бити трећи, други, први. За мене сте сви први, за мене су сви радови први, јер су показали такву врсту емоција и посвећености и родитеља, јер ја знам колико родитељи учествују у овоме, и наставника, који су били кључна карика, али наравно, без вас, наших малишана, то ништа не би било могуће – указао је министар Стефановић.

Министар одбране је рекао да се нада да ће се ученицима допасти награде, књиге које су им додељене, посете музејима и одмор на планинама и у другим објектима Министарства одбране и Војске Србије, где ће моћи да уживају са родитељима и другарима.

 - То је једна врста скромне награде, али награде од срца, коју Министарство одбране хоће да вам да. Наш посао је да приближимо шта је то што војници раде, јер је то једно посебно занимање – нагласио је министар Стефановић, подсетивши да су војници ти који чувају наше небо, реке и земљу, радећи тај посао да бисмо сви били сигурни, безбедни, да би наши малишани били срећни, могли да се смеју, иду у школе, друже се и играју.

Зато је важно да се сетимо војника, јер је сваки од њих наш херој, нагласио је министар Стефановић.

- Зато вам хвала што сте их тако представили. Овде сам видео неке од радова и са колико сте пуно љубави нацртали њихове униформе, капе и њихов широк осмех и драго ми је да их тако доживљавате. Ми смо увек спремни да изађемо у сусрет уколико желите да вас одведемо негде где ћете моћи да видите нешто што војници раде, да вас одведемо у касарне и покажемо нешто што је важно за свакодневни живот, јер војници поред својих редовних активности, помажу људима и у случају пожара, поплава, у случају било каквих ванредних ситуација. Војска је ту увек да се нађе прва и да помогне. И зато заиста мислим да су војници наши хероји, и да баш данас, на Дан ветерана, морамо да се сетимо свих оних који су се борили за нашу земљу и учинили све што је могуће да бисмо ми данас били безбедни и слободни – нагласио је министар Стефановић.

Он се захвалио учесницима такмичења за све што су урадили и за њихов велики труд и рад.

- Надам се да ћете и у наредним годинама учествовати у овом такмичењу. И да искористим прилику да се захвалим на сјајној сарадњи са Министарством просвете. Министар Ружић и људи који раде са њим су ово прихватили од првог тренутка, радили са нама раме уз раме и мислим да смо направили једну стварно сјајну ствар, а договорили смо се да то проширимо и да музеје које има наша земља, који се везују за војску, али и за историју и традицију Србије учинимо доступнијим школама. И ту бисмо, наравно, желели подршку и свих наставника и родитеља, јер хоћемо да наша деца уче шта је све то Србија радила, шта је наша војска урадила за безбедност и сигурност грађана наше земље, шта је радила у ослобађању ове земље у тешким ситуацијама за наш народ, али да и ви имате прилику да видите нешто што је заиста национално благо наше земље – закључио је министар Стефановић.

Министар Ружић је истакао да је циљ конкурса био да подстакне ученике на размишљање о историји наше земље, узвишеним моралним вредностима, традицији и идентитету нашег слободарског народа.

- Ученички радови на овом конкурсу су показали да су размишљања о свему што се односи на војника наше државе испуњена поносом који проистиче из чињенице да смо ми увек водили ослободилачке ратове те да самим тим имамо плејаду хероја и мислим да смо једна од ретких нација која тиме може да се подичи. Када посматрате војнички позив са тог становишта, сваки припадник нашег младог нараштаја је у могућности да увиди да бити војник значи припадати једној од најчаснијих и најплеменитијих професија. Ученици, као аутори ових радова, практично откривају и поручују,  да нас војници и данас, као и у целокупној историји наше државе, уче најбољим и бесмртним примерима патриотизма, рођеним из дубоке, неупоредиве љубави према своме народу и држави, коју најдубље потврђује спремност сваког војника да за ту љубав жртвује и сопствени живот – рекао је министар Ружић и пожелео да овај конкурс постане традиционалан.

Ученици основних школа, подељени према узрастима од првог до четвртог разреда и од петог до осмог разреда, такмичили су се у категоријама: српски језик, ликовна култура, технике и технологије. Услов за учешће на конкурсу, који је трајао од 11. октобра до 11. новембра, био је да рад буде оригинално креативно решење.

За ученике у оба узраста, који су у такмичарским категоријама освојили прва места, наградом је предвиђен седмодневни боравак са чланом породице у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију. Прва места донела су исту награду и за наставнике разредне, односно предметне наставе награђених ученика.

Другопласирани радови у свим категоријама ученицима су донели посету Музеју ваздухопловства уз стручно вођење и вожњу симулатора летења, а ученицима који су освојили трећа места, у знак сећања на учешће на конкурсу, уручене су књиге са посветом.

У узрасту од првог до четвртог разреда прва места су освојили:
- Луна Марковић,ученица 4. разреда ОШ „Црњански“ из Јагодине и учитељица Јелена Гајић, за најбољи литерарни рад;
- Сара Вучковић,ученица 4. разреда ОШ „Ћеле кула“ из Ниша и учитељица Виолета Милићевић, у категорији ликовна култура;
- Алексеј Кузма, ученик 4. разреда ОШ „Славко Родић“ из Бачког Јарка и учитељица Љиљана Карановић, у категорији технике и технологије.

У узрасту од  петог до осмог разреда за најбоље радове су награђени:
- Урош Драшковић, ученик 8. разреда ОШ „Момчило Поповић Озрен“ из Параћина и наставница Драгана Спасић, за литерарни рад;
- Анђела Црнић, ученица 8. разреда ОШ „Раде Кончар“ из Београда и наставница Бојана Ражнатовић, за ликовни рад;
- Петар Здравковић, ученик 6. разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца и наставница Слађана Димитријевић, у категорији технике и технологије.

Награде за друга места, од првог до четвртог разреда добили су:
- Срна Симић, ученица 2. разреда ОШ „Аца Алексић“ из Александровца (литерарни рад);
- Алексеј Радовановић, ученик 4. разреда ОШ „Црњански“ из Јагодине (ликовни рад);
- Вељко Живковић, ученик 4. разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша (технике и технологије).

Ученици награђени другим местом, узраста од петог до осмог разреда су:
- Миодраг Тадић, ученик 6. разреда ОШ „Мића Станојловић“ из Коцељеве (литерарни рад);
- Невена Маричић, ученица 8. разреда ОШ „Карађорђе“ из Велике Плане (ликовни рад);
- Стефан Павлески, ученик 7. разреда ОШ „Бранко Ћопић“ из Београд (технике и технологије).

Трећу награду, за узраст од првог до четвртог разреда, добили су:
- Јован Бранковић, ученик 1. разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола (литерарни рад);
- Дуња Владимировић, ученица 4. разреда ОШ „Ћеле кула“ из Ниша (ликовни рад);
- Коста Лазаревић, ученик 4. разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша (технике и технологије).

Добитници треће награде од петог до осмог разреда су:
- Нађа Станојевић, ученица 8. разреда ОШ „Вук Караџић“ из Неготина (литерарни рад);
- Анђелија Драгојловић, ученица 5. разреда ОШ „Вук Караџић из Прибоја (ликовни рад);
- Матија Горановић, ученица 6. разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца (технике и технологије).
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.12.2021
mp4 (127,17 MB)
Уручење награда
03.12.2021
mp4 (444,46 MB)
Обраћање министра Стефановића
03.12.2021
mp4 (518,5 MB)
Обраћање министра Ружића