Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2021.

Одржана трибина о увођењу обавезног војног рока на Факултету безбедности



На Факултету безбедности, данас је организована трибина на тему „Увођење обавезног служења војног рока“, на којој је говорила помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

О све актуелнијој теми, студентима угледне високошколске институције Београдског универзитета говорио је и начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић, док је начелник Одељења за војну, радну и материјалну обавезу пуковник Саша Петровић, представио искуства других армија у овој важној области.

Помоћница министра Катарина Томашевић у својој уводној речи истакла је да је реч о веома битној теми, којом се, у ишчекивању одлуке државе, у Министарству одбране озбиљно баве, али да је веома важно чути различита мишљења, па и то шта о обавезном служењу војног рока мисле студенти и млади људи.

С обзиром да је, „док се не одлучи другачије“, тренутно на снази модел добровољног служења војног рока, а „држава непрекидно води рачуна о одбрани земље и попуни Војске“, помоћница министра је, баш као и недавно на Трибини на Правном факултету, подсетила на низ мера чији је циљ популаризација актуелног, добровољног служења.

Истакла је да је реч о веома значајним новинама које у великој мери унапређују модел али и читаву процедуру пријема, која је сада убрзана и поједностављена. Уведен је јединствен процес селекције кандидата, а новчана примања су од овог месеца знатно увећана, па ће, примера ради, војник на добровољном служењу, уместо 20.969, од децембра имати месечну плату 34.766 динара.

- Значајно смо унапредили и начин пријављивања кандидата и прилагодили га младим људима, који сад то могу урадити, осим у надлежним центрима Министарства одбране, и у 1.500 експозитура Поште Србије као и посредством е-управе - рекла је помоћница министра која је изразила оптимистичка очекивања од ефеката нових мера.

Начелник Управе за обавезе одбране је, након осврта на 11 година добровољног служења војног рока, присутнима предочио о чему се у систему одбране размишља током анализе поновног увођења војног рока, и представио гантограм активности, припремљен у Министарству одбране, чији је циљ стварање оптималних услова за спровођење такве одлуке.

- Он, као кључне елементе, подразумева нормативне, организационе и кадровске предуслове, материјално опремање, инфраструктурно уређење, логистичку подршку, трошкове, и друге елементе - рекао је пуковник Котарлић и додао да су за израду гантограма, осим сопствених, коришћена и искуства страних оружаних снага, али да концепт садржи и актуелне идеје надлежних из Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

- На нивоу министарства, формирана је и радна група за стварање услова за наставак обавезе служења обавезног војног рока, која редовно заседа и месечно извештава министра одбране о току процеса који је сврстан у тежишне задатке у овој и наредној години.

Пуковник Котарлић рекао је и да се у Министарству одбране припремају  као да ће државно руководство донети одлуку о поновном увођењу обавезног војног рока, а као најзначајније теме које се разматрају навео је трајање служења, број упутних рокова и величину контингената, али и инфраструктурно уређење касарни, приговор савести и дилему да ли будуће регруте прво упућивати у центре за обуку или одмах у јединице.

Својеврсни домаћин скупа, шеф катедре за одбрамбене и стратешке студије Факултета безбедности проф. др Зоран Јефтић, закључио је трибину изразивши задовољство због сарадње те високошколске установе и Министарства одбране, али и оптимизмом кад је реч о ефектима мера унапређења услова за добровољно служење војног рока, које је назвао „револуционарним помаком“ чије ефекте очекује већ у првом наредном упутном року.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.12.2021
mp4 (57,45 MB)
Трибина