Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2021.

Министар Стефановић обишао радове у лозничкој касарни „Поднаредник Момчило Гаврић“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас инфраструктурне радове у касарни „Поднаредник Момчило Гаврић“ у Лозници, где је смештен 111. пешадијски батаљон Прве бригаде Копнене војске. Стефановић je овом приликом истакао да Министарство одбране и Војска Србије намеравају да у Лозници имају пун и савремено опремљен пешадијски батаљон.

- Једна од идеја, уколико држава донесе одлуку о враћању редовног служења војног рока, је да један део војника који ће служити војни рок буду смештени овде. Као што видите, радови који су подељени у више фаза теку интензивно. Нисам у потпуности задовољан и очекујем убрзање тих радова, што сам рекао и људима из Војнограђевинске установе и извођачима радова. Мислим да то може и мора да иде брже него што је до сада. Имам одређено разумевање због процедура и ковида, где један део људи није могао да буде укључен у потпуности, али након изливања плоче која се завршава и постављања панела, којима ће овај објекат Команде бити завршен, очекујем да радови унутра буду урађени у бржем року, него што је то било до сада – изјавио је министар.

Он је истакао да радови у касарни “Поднаредник Момчило Гаврић” представљају амбициозан пројекат.

- Поред објекта Команде, објеката за становање, писте, стражаре, комплетних уређења смештајних и магацинских капацитета, желимо да војници који овде буду смештени имају све оне услове које подразумева једна савремена касарна – додао је Стефановић.

Министар је нагласио да ће управо касарна у Лозници бити огледна, као и касарна у Пироту у којој се, такође, изводе радови.

- Овде у Лозници хоћемо да покажемо грађанима да на озбиљан начин рачунамо на овај крај што се војске тиче. Хоћемо да у овом крају, где војска има традицију, још развијамо наше капацитете и да оно што је некада било, да оно што је некада држава имала у лозничком и шабачком крају има и сада, односно да наши војни капацитети буду максимални. Управо зато и генерал Насковић и сви они људи који раде на томе, имају и конкурсе, јер хоћемо да привучемо нове људе да дођу у Војску. Повећање плата, на чему сам захвалан председнику Вучићу, које смо опет имали је, такође, значајан фактор у томе – рекао је министар.

Он је подсетио да су олакшане и процедуре пријављивања за добровољно служење војног рока.

- Радили смо и на томе да војници, који су на добровољном служењу војног рока, имају веће плате, слушаоци Школе резервних официра, такође, али исто тако смо уједначили и упростили одређене процедуре, тако да војници на добровољном служењу војног рока већ у тих шест месеци могу да конкуришу и одмах потом буду примљени у радни однос – нагласио је Стефановић.


Министар Стефановић је рекао да је задовољан досадашњим радовима у касарни „Поднаредник Момчило Гаврић“, као и оним што је Прва бригада Копнене војске урадила на одржавању магацинских капацитета за смештај убојних средстава. Он је додао да очекује да прва фаза инфраструктурних радова буде завршена најкасније до половине следеће године.

- Ми у децембру почињемо другу фазу која ће омогућити неометано грејање целог простора, кухињски блок, односно ресторан за војнике и још два или три смештајна објекта, како се буде проценило, поред кућице за стражу и контролно-пропусних пунктова – објаснио је министар.

Стефановић је оценио да је реч о озбиљним инвестиционим радовима што подразумева и озбиљност оних који их изводе.  Он је изразио захвалност Војнограђевинској установи и државном секретару Бранку Живановићу који улаже напоре да се радови ураде и боље и брже.

- Није то лак задатак, али повећавамо капацитете и хоћемо да овде имамо, максимално све што можемо да пружимо војницима, да људи виде да сутра, и ако се одлучимо за редовно служење војног рока, долазе у пристојне и људске услове да служе својој земљи на најбољи могући начин – подвукао је министар Стефановић.

Министра одбране др Небојшу Стефановића дочекали су командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и потпуковник Иван Јовановић, командант 111. пешадијског батаљона. Обиласку су присуствовали државни секретар Бранко Живановић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Срђан Петковић, начелник Управе за инфраструктуру Сектора за материјалне ресурсе пуковник Слободан Старчевић и директор Војнограђевинске установе "Београд" Александар Новковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.11.2021
mp4 (135,85 MB)
Обилазак радова
24.11.2021
mp4 (549,27 MB)
Изјава министра Стефановића